A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

A zajártalomtól védő stapedius reflex

2011.05.30. | drHorváthTamás | komment

Címkék: anatómia fül élettan audiológia otosclerosis középfül hallócsontok

A dobüreg hátsó falának eminencia pyramidalis nevű kiemelkedésétől fut egy nagyon kicsi izom a legbelső hallócsont, a kengyel (stapes) nyakához, amit musculus stapediusnak hívunk. A lenti képen a stapedius izom pirossal van ábrázolva, kékkel pedig a kengyel. A képen egyébként egy jobb oldali dobüreg belső fala látható kívülről nézve, a dobhártya és a külső két hallócsont elvétele után:



A stapedius izmot az arc mimikai izomzatát is beidegző VII-es agyideg, a nervus facialis idegzi be. Ha ez az izom megfeszül, akkor a kengyel talpának hátsó része benyomódik, az eleje pedig kiemelődik, így nem tud annyira mozogni a rendszer. Ez a zajra aktiválódó ún. stapedius reflex, ami nagy energiájú hangok esetén megvédi a belsőfület a zajártalomtól. Kb. 90 dB-nyi hang tudja aktiválni a reflexet, és nagyjából 20 dB-nyi hangintenzitás-csillapító hatása van.

A stapedius reflex vizsgálat az objektív audiológiai vizsgálati módszerek közé tartozik, mivel a vizsgálat kivitelezhető akkor is, ha a beteg nem képes kooperációra, és a vizsgálat eredménye nem a beteg szubjektív érzetétől függ. Használható a hallócsontláncolat, azon belül is főleg a kengyel mobilitásának vagy fixáltságának vizsgálatára, elsősorban az otosclerosis vizsgálatára. De alkalmas az arcidegbénulás magassági diagnosztikájára, vagy a stapedius reflexív épségének vizsgálatára is a központi idegrendszer szintjén.

Stapedius reflex nem váltható ki, ha
- fixált a hallócsontláncolat (leggyakrabban otosclerosis miatt a kenygel, de más oka is lehet a fixáltságnak)
- 30-40dB-nél nagyobb halláscsökkenés esetén
- agytörzset érintő betegségek esetén
- arcidegbénulás esetén
- a kengyel szárainak (superstructura) károsodása esetén
- musculus stapedius agenesia esetén (ha nem fejlődött ki a stapedius izom - ez nagyon ritka)

süti beállítások módosítása