A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Az "ismeretlen eredetű" arcideg bénulás. Mit gondolunk róla ma?

2009.05.25. | drHorváthTamás | komment

Címkék: arcideg betegségekről részletesebben fültőmirigy parotis

Az arc és a mimikai izomzat mozgató idegének bénulása szinte mindig egyoldali. A beteg általában első jelként azt érzi, hogy egyik oldalon a szájzug mozgása elmarad, ezért nem tud rendesen inni, kifolyik a szájából a folyadék. Szintén gátolt lesz a szemzárás is, nem megy a homlokráncolás, a csücsörítés, vagy az arcfelfújás sem. Az azonnali orvoshoz fordulást sokszor azonban csak a tükörben látható, vagy a környezet által is jelzett arc-asszimetria váltja ki.

Az arcideg bénulása számos ok miatt jöhet létre. Mivel a belsőfülön, a középfülön és a fültőmirigyen is áthalad, ezek (súlyos) megbetegedése adott esetben kiválthatja a kórképet. Azonban az arcideg bénulásnak van egy nagy csoportja, az úgynevezett Bell-paresis, azaz az
ismeretlen eredetű bénulása, mely elsősorban a 40-es években járó emberekeket érintheti, gyakrabban fordul elő cukorbetegeknél, és más neurológiai tünetekkel nem jár. A betegség órák alatt alakul ki. Korábban semmiféle igazolt magyarázatot nem tudtunk adni a betegség kialakulására, a hivatalos latin elnevezés a mai napig is az "idiopathias facialis paresis". Márpedig akkor mondjuk valamire, hogy idiopathias, ha fogalmunk sincs az okról. Szerencsére az utóbbi időben már körvonalazódik a kiváltó tényező: úgy véljük, hogy nagy valószínűséggel ilyenkor az arcideg vírusfertőzés következtében bénul le. Az első számú víruscélpont jelenleg a Herpes vírus I-es típusa, de szóba került más Herpes vírus is. Számos cikk született a vírusok szerepe mellett, melyek elsősorban laborvizsgálatok során észlelt eltéréseken alapultak. Ennek természetesen a kezelésben van jelentősége, hiszen eddig gyakorlatilag csak szteroidot tudtunk adni, más gyógyszert nem. Szerencsére legalább a szteroidtól jelentős javulást, az esetek döntő többségében teljes felépülést tudtunk elérni.

De mit tudunk biztosan a vírusok szerepéről?
Nemrégiben rangos újságokban jelentek meg cikkek, melyek szerint a vírusellenes szerek nem gyorsítják meg a felépülést (http://tr.im/mmnq , http://tr.im/mmnv). Svájci tudósok nem találták egyértelmű különbséget a betegekben és az egészségesekben fellelhető vírus DNS mennyiségét összehasonlítva (http://tr.im/mmp4). Egy kínai kutatócsoport pedig egyenesen elveti a vírus teóriát, szerintük baktériumok állnak a háttérben (http://tr.im/mmol).

Most kinek higgyünk? Vélhetően itt is az arany középút fog érvényesülni: a betegek egy részében vírus okozza a bajt, másoknál pedig marad a "továbbra sem tudjuk"...

süti beállítások módosítása