A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Az akut halláscsökkenés okai

2010.04.23. | drHorváthTamás | komment

Címkék: fül belsőfül halláscsökkenés hirtelen halláscsökkenés

3 hónapja már írtam arról, hogy az akut percepciós halláscsökkenés (SSNHL - Sudden Sensorineural Hearing Loss) kezelésével gondban vagyunk, mivel még azt sem tudjuk biztosan megmondani, hogy mitől alakul ki valakinek hirtelen idegi típusú halláscsökkenése. Szerencsére most jött ki a Laryngoscope új száma, amelynek egyik cikkében evidenciaszinten próbálták meg kideríteni az elmúlt fél évszázadban (!) a témában publikált tanulmányok alapján, hogy mégis mit tudunk az akut halláscsökkenés lehetséges okairól.

Nos, okosabbak is lettünk, meg nem is. Legalább most már vannak konkrétabb számok, azonban az kiderült, hogy az irodalom alapján az esetek több, mint 70%-ában még mindig csak azt tudjuk mondani, hogy idiopátiás, tehát ismeretlen eredetű a halláscsökkenés. Érdekes módon a leggyakoribb ismert ok a fertőzés, melyet az esetek 13%-ban találták bizonyítottnak. A másik mindenképpen kiemelendő, hogy bizonyítottan csak 3% az éreredetű vagy egyéb keringési probléma okozta percepciós halláscsökkenés. Ehhez képest per pillanat a sztenderd kezelés az értágítás - keringésjavítás, mert nem tudunk mást csinálni, viszont ne feledjük a szteroidot is. Ez minden gyulladásos megbetegedés esetén hatékony, így ha tényleg 13% fertőzéses eredetű, és a kivizsgálás során nem találunk más, kézzelfogható eltérést, mely a fertőzéses eredet ellen szól, akkor nem hagyható el.
 

süti beállítások módosítása