A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Az orrdugulás oka rhinovírus okozta náthában

2009.12.11. | drHorváthTamás | 4 komment

Címkék: orr nátha orrdugulás fertőzéses betegségek

 

Az előző bejegyzésben ismertetett, dysphoniáról szóló cikk mellett megjelent még egy érdekes tanulmány a decemberi Laryngoscope-ban. Itt a közönséges náthában észlelhető, rendkívül kellemetlen orrdugulás kialakulásának mechanizmusára próbáltak fényt deríteni. A nátha egyik leggyakoribb kórokozóját, a jobb oldalon látható, egyébként ártalmatlan kinézetű, focilabdára hasonlító rhinovírust hatásait figyelték meg emberi orrnyálkahártyát alkotó hámsejteken. (kép: wikipedia)

Az orrdugulás oka a nyálkahártya vizenyője, azaz a szövetek közé nagyobb mennyiségű folyadék áramlik ki gyulladásos állapotban. Azonban a pontos mechanizmust még nem térképezték fel teljesen.

Mi teszi lehetővé, hogy rhinovírus fertőzésben a sejtek közti térbe a szokásosnál nagyobb mértékben lépjen ki folyadék?

A cikkben ismertetett kísérletsorozatban azt vizsgálták, hogy a rhinovírus hat-e a hámsejteket egymással szorosan összekötő tight junction-ökre (tight junction="szoros kapcsolat"). A tight junction-ök fehérjekomplexek. Szerepük abban áll, hogy a sejteket szorosan összekötik, ezzel gyakorlatilag molekulák számára átjárhatatlanná teszik a sejtek közti teret. Az alábbi, szintén wikipediáról származó képen láthatók a tight junction-ök. Felül látható négy, egymás mellett elhelyezkedő hámsejt, melyek sejtmembránja helyenként összeér, ott alakulnak ki tight junction-ök. A lenti képen nagyobb nagyításban ábrázolódik két, egymással szomszédos sejt oldala (világos- és sötétkékkel), amint hullámszerűen egymáshoz érnek, és ott a zöld színű tight junction-ök még jobban egymáshoz kapcsolják a két sejtet.
 
A tight junction-t felépítő fehérjekomplexek több alegységből állnak, ezek a fenti képen, jobb oldalon fel is vannak sorolva (occludin, claudin 1, stb.). A kutatócsoport mérésekkel azt bizonyította, hogy rhinovírus fertőzés során az orrnyálkahártya hámja kisebb mennyiségben állítja elő a fehérjekomplexek számos elemét. Ezt részben a fehérjék kódolását végző mRNS-ek, részben direkt a fehérjék mennyiségének mérésével mutatták ki.  Ennek megfelelően a sejtmembránok között is kevesebb tight junction alakult ki, melyet a sejtsorok elektromos ellenállásának csökkenésével igazoltak, mint funkcionális bizonyíték.

Tehát ha az ember egy sima náthát elkap, akkor ilyen kórélettani történések vezethetnek ahhoz, hogy napokig ne kapjon levegőt az orrán keresztül.

 

süti beállítások módosítása