A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Fülzúgás lehetséges okai (update)

2009.10.27. | drHorváthTamás | komment

Címkék: fül belsőfül fülzúgás tinnitus

 

Még májusban részletesebben írtam egy a Nature-ben publikált felfedezésről, mely kapcsán felmerült a szakmában, hogy esetleg bizonyos belsőfülben feléledő embrionális reflexek állhatnak a konkrét okkal nem magyarázható, és más panasszal nem járó fülzúgás (tinnitus) mögött. Ezek után pár héttel ezelőtt a BBC egészségügyi rovatában beszámoltak egy amerikai kutatásról, mely az agy bizonyos részeinek kóros tevékenységét valószínüsítette az ismeretlen eredetű fülzúgás hátterében. Az újfajta magnetoencephalographiával (MEG) úgy találták, hogy az agy ellenoldali hallókérge és a limbikus rendszer is túlműködött azokban, akiknek egyoldali fülzúgása volt, míg a kétoldali fülzúgás során mindkét félteke túlműködött.
 
Bizonyos értelemben nem meglepő amiről a BBC-nél írnak. Sokan már a klinikusok közül is úgy kezelik a fülzúgást, mint nem fül- orr- gégészeti ügyet, mivel egyre több kísérletes tanulmány utal a fülzúgás központi idegrendszeri eredetére. Egyébként a két, belsőfül és központi idegrendszeri kutatást össze is lehetne kötni, mert ezek után nem kizárt, hogy az az ok (genetikai?), ami miatt pl. újraélednek az embrionális reflexek, szintén kiváltja a központi idegrendszer bizonyos részeinek túlműködését. Persze van a hiányzó láncszem: hova tűnik a feléledt embrionális reflex okozta fokozott hallóidegtüzelés a MEG-ről, vagy egyáltalán a MEG alkalmas-e a hallóideg ilyen jellegű vizsgálatára.
 
Szóval nem ártana végre lezárni ezt a fülzúgás eredet kérdést a belsőfül vagy a központi idegrendszer között, mert akkor sokkal effektívebb diagnosztikus és terápiás tervet lehetne felállítani. Viszont ez úgy tűnik, nem holnap lesz.
 
De hogy valami sikerességről is be tudjak számolni tinnitus ügyben:
Ma olvastam az Audiology & Neurotology-ban ezt a cikket. Ebben arról számolnak be, hogy azoknál a betegeknél, akiknél a fülzúgás mellett depresszió és szorongás is fennáll, szelektív szerotonin reuptake gátló gyógyszerrel nemcsak a szorongásos depresszió, hanem a fülzúgás is jelentősen javult, sőt múlt.
 
Ebből látszik, hogy ha apró léptekben is, de azért történnek kézzelfogható előrelépések a kezelésben is.

 

süti beállítások módosítása