A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Ventillációs tubus gyermekeknél - a legfrissebb klinikai ajánlás

2014.01.07. | VargaZs | komment

Címkék: ajánlás fül füldugulás fertőzéses betegségek audiológia dobhártya gyermek fül orr gégészet középfül ventillációs tubus középfülgyulladás krónikus középfülgyulladás akut

Megint egy guideline amerikából, ami 2013 decemberében jelent meg az EntToday oldalán, ezt most a AAO-HNS (American Academy of Otolaryngology–Head and Neck Surgery) bocsátotta ki. 

kék tubus.jpg

Főleg az indikációkra és az utókezelésre helyezik a hangsúlyt, a leglényegesebb megfontolások pontokba szedve:

1. Ha a savós középfülgyulladás egyszeri alkalommal fordul elő és három hónapnál rövidebb ideig áll fenn, akkor tubus behelyezés NEM javasolt.

2. Három hónapig vagy annál hosszabban fennálló savós középfülgyulladás esetén, valamint műtétet megelőzően tubus behelyezés előtt életkornak megfelelő hallásvizsgálat elvégzése javasolt.

3. Ha három hónapja vagy hosszabban fennálló kétoldali savós középfülgyulladás áll fenn és emellett audiológiailag dokumentált halláscsökkenés mutatható ki, akkor kétoldali tubus behelyezés szükséges.

4. Három hónapig vagy hosszabb ideje fennálló egy vagy kétoldali savós középfülgyulladás, valamint a vélhetően középfülgyulladás következményének tulajdonítható egyéb tünetek (pl egyensúly problémák, gyenge iskolai teljesítmény, viselkedési zavarok, diszkomfort érzés a fülben, csökkent életminőség) esetén a tubus behelyezése elvégezhető. 

5. Olyan gyermekeknél, akiknél idült savós középfülgyulladás áll fenn, de nem kerül sor tubus behelyezésére, őket 3-6 havonta vissza kellene hívni kontrollra, amíg a dobüregben a savó fel nem szívódik, érdemi halláscsökkenés nem alakul ki, valamint amíg a dobhártya illetve középfül szerkezeti eltérésére utaló jel nem észlelhető.

6. Azoknál a gyermekeknél NEM javasolt a tubus behelyezése, akiknél visszatérő heveny középfülgyulladásos epizódok vannak a kórtörténetben, de egyik oldalon sem látható dobüregi folyadék, amikor a beavatkozás elvégzéséről döntünk.

7. Kétoldali tubus behelyezés javasolt azokban az esetekben, amikor a kórtörténetben visszatérő heveny középfülgyulladásos epizódok szerepelnek és egyik, vagy mindkét oldalon a középfülben folyadék látható fülvizsgálat során, a műtét szükségességének elbírálásakor.

8. Akiknél visszatérő heveny középfülgyulladás vagy annak időtartamára tekintet nélkül savós középfülgyulladás áll fenn, azoknál vizsgálandó a fokozott beszéd, nyelvi vagy tanulási problémák kialakulásának kockázata, amely a középfülgyulladásból adódó szenzoros, testi-szellemi, viselkedési zavarokra vezethetők vissza.

9. A tubus behelyezés elvégezhető fokozott rizikójú gyermekeknél egy- vagy kétoldali savós középfülgyulladás esetén, amikor nem várható, hogy a savó gyorsan felszívódjon (hasonlóan javasolt B-típusú tympanogram vagy legalább 3 hónapja fennálló savós izzadmány esetén is).

10. A tubus behelyezést megelőzően érdemes a szülőket alaposan felvilágosítani a tubus viselés várható időtartamáról, a javasolt kontroll vizsgálatok időpontjáról és a lehetséges szövődményekről.

11. Alkalomszerűen antibiotikum tartalmú fülcsepp (per os antibiotikum adása nélkül) felírható, ha szövődménymentes, tubuson keresztüli fülfolyás jelentkezik. 

12. Nem indokolt rutinszerűen, megelőzésként víz kerülését javasolni (füldugó használata, fejkötés, úszástól, vízi sportoktól való tartózkodás) a tubust viselő gyermekeknél.

süti beállítások módosítása