A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Az arcüregi medialis maxillectomia a nyitott technikás fülműtét analógiája

2013.08.31. | drHorváthTamás | komment

Címkék: fül fülműtét arcüreg melléküregek cholesteatoma invertált papilloma mastoidüreg nyitott technikás fülműtét medialis maxillllectomia

A héten egy invertált papillomás beteg kapcsán egyszercsak megvilágosodást éreztem. Mondjuk nem az volt, hogy hirtelen megszólaltak a fanfárok, megnyílt az ég, és egy mennydörgő hang azt mondta, hogy "a medialis maxillectomia nagyon sok tekintetben olyan, mint a nyitott technikás fülműtét", de majdnem.

Persze ez az egész némi magyarázatra szorul. A nyitott technikás műtétről már sokat írtam, így azt nem annyira részletezném, de a medialis maxillectomiáról még nem írtam. A medialis maxillectomia egy olyan kiterjesztett arcüregműtét, mikor az arcüreg belső falát gyakorlatilag teljesen elvesszük, így az adott oldali arcüreg és az orrüreg közlekedni fog egymással. Így, mint itt:

medial maxillectomy.jpg

És akkor miért is analóg egymással a nyitott texchnikás fülműtét ezzel a bizonyos medialis maxillectomiával?

1. Mindkét műtét esetében elveszünk egy csontfalat, hogy jobban ellenőrizni tudjuk a betegséget, ami miatt műteni kell.

2. Ez a csontfal (fülnél a hátsó hallójáratfal, orrnál az arcüreg belső fala) mindkét esetben egy nehezen, vagyis szemmel egyáltalán nem ellenőrizhető térséget takar, fülnél a csecsnyúlvány üregrendszerét, orrban az arcüreget.

3. Mindkét műtét esetében részben az aktuális, műtét alatti betegség-kontroll miatt kell elvenni ezt a falat, részben viszont a hosszú távú ellenőrizhetőség miatt.

4. Mindkét beavatkozást olyan betegség esetében végezzük, ami bár alapvetően nem rosszindulatú daganat, de viselkedésükben mutatnak hasonlóságot velük. Nyitott technikás fülműtétnél ez a cholesteatoma, medialis maxillectomiánát pedig messze nagy részben invertált papilloma miatt végzünk. Sőt, ez utóbbi betegség kezelés nélkül valóban át is mehet laphámrákba, szóval, ehhez képest a cholesteatoma legalább nem.

süti beállítások módosítása