A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Mi a különbség a gégemetszés és a légcsőmetszés között?

2011.09.12. | drHorváthTamás | komment

Címkék: nyak gége gégemetszés tracheostomia légcsőmetszés

Már jópár alkalommal volt szó a légcsőmetszésről, de egy fontos dolgot még nem is tisztáztunk. Méghozzá azt, hogy nem véletlenül a légcsőmetszés kifejezést használom a gégemetszés helyett, a kettő ugyanis nem ugyanaz.

Az alapvető különbség, hogy a gégemetszést a gége két nagy porca, a pajzsporc és a gyűrűporc között végezzük, míg a légcsőmetszést lejjebb, általában a légcső 2. és 3. porca környékén (között):

 

Gégemetszést nagyon ritkán, csak rendkívül sürgős esetben végzünk, ha csak 1-2 perc áll rendelkezésünkre a légútbiztosításra, és a beteget nem lehet/tudtuk intubálni. Ilyenkor azért jobb a gégemetszés, mint a légcsőmetszés, mert sokkal gyorsabban meg lehet csinálni, mivel azon a tájékon -a pajzsporc és a gyűrűporc között- a bőr alatt csak a két porc közötti vastagabb hártya van, a ligamentum conicum. Ezért itt egy hegyesebb vagy élesebb eszközzel szinte egy mozdulattal be lehet jutni a gégébe. Ehhez képest a légcsőmetszés egy rendes, negyedórás-félórás műtét, a bőr alatt szét kell választani a nyakizmokat, a pajzsmirigyet, és ablakot kell készíteni a légcsőporcokon.

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy akkor miért nem mindig gégemetszést csinálunk?
Ennek az az oka, hogy a gégemetszés során a hangszalagok környékén jutunk a gégébe, ami annyiból nem jó, hogy ha bármit bedugunk a gégemetszés nyílásába, az irritálja a hangszalagokat, és hosszú távon hegesedést okozhat a gégében. Míg légcsőmetszés esetén bár lassabban és macerásabban lehet eljutni a légcsőig, viszont ott nem okoz problémát, ha tartósan berakunk tubust vagy kanült. Ezért ha sürgősséggel csak gégemetszésre van idő, akkor ahogy azzal megvagyunk, érdemes rögtön konvertálni műtői körülmények között légcsőmetszéssé.

süti beállítások módosítása