A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Alkalmas-e a Potsic rendszer a műtéti sikeresség predikciójára? - cikkünk a European Archives-ban

2024.01.12. | drHorváthTamás | komment

Címkék: cikk fül cholesteatoma cholesteatoma congenitalis potsic rendszer meta-analízis

Négy éve írtam a blogon a Potsic rendszerről, ami a leggyakrabban használt congenitalis cholesteatoma beosztás. Anno is írtam, hogy nekem szimpatikus, ahogy a szerzők azt is meghatározták, hogy mi a fontos egy staging rendszer esetén:
1. legyen egyszerű, könnyen használható;
2. az eseteket egyértelműen lehessen kategorizálni;
3. alkalmazható legyen predikcióra;
4. ne legyen az elemszámokat illetően jelentős aszimmetria.

Tök igazuk van, ezek nagyon lényeges szempontok. Azt is írtam akkor, hogy számomra a 3. pont a legfontosabb, hiszen az dönti el igazából, hogy van-e értelme egy staging rendszernek. Ugyanis ha nincs különbség, abban, hogy mi lesz a betegség/kezelés hosszú távú kimenetele, akkor nem sok értelme van besorolgatni a betegeket a különböző stádiumokba. Több centrumban is vizsgálták már ezt a kérdést, és ezek között voltak olyanok, akik egyértelműen azt hozták ki a saját beteganyagukból, hogy egy előrehaladott stádium rosszabb prognózist jelent, azaz gyakrabban újul ki, mint egy kezdeti stádiumú congenitalis cholesteatoma. Így elvileg akár működhet is a predikció.

De mivel a congenitalis cholesteatoma elég ritka, ezért ezekben a study-kban jellemzően maximum pár tíz beteg volt, az alapján meg elég nehéz egy 4 stádiumos rendszert alapul véve statisztikai bizonyosságot nyerni. Ezért úgy döntöttünk, hogy ezt megvizsgáljuk a jelenleg elérhető legmagasabb evidenciaszinten, azaz összerakunk belőle egy metaanalízist. Hála Körmendy Bori PhD hallgatóm szorgos és kitartó munkájának, valamint a Semmelweis Egyetem Transzlációs Medicina Központjának, ki is derítettük, hogy maga a Potsic rendszer alkalmas-e megjósolni a kimenetelt. A "Predicting residual cholesteatoma with the Potsic staging system still lacks evidence: a systematic review and meta-analysis” című anyagot most fogadták el a European Archives of Oto-Rhino-Laryngology-ban.

Feldolgozva az összes rendelkezésre álló, a témában eddig publikált kutatást, 259 beteg adatát, legnagyobb meglepetésünkre az jött ki, hogy nincs különbség az egyes stádiumok között, azaz egy kicsi, I-es stádiumú cholesteatoma ugyanolyan eséllyel újul ki, mint egy legrosszabb, IV-es stádiumú, akár a középfül teljes üregrendszerét öntvényszerűen kitöltő betegség, bár fontos hozzátenni, hogy szinte az összes bevont cikk magas risk of bias-szel bírt.

Mit jelent ez? Nem tudjuk, hehehe :). Na jó, tudjuk, de ez 2 dolgot is jelenthet: Egyrészt lehet az, hogy a Potsic rendszer bár nagyon szimpatikus az elvei alapján, de a legfontosabb szempontot tényleg nem teljesíti jól, és sajnos nem alkalmas predikcióra (szóval mehet a kukába...). Illetve az is lehet, hogy de igen, alkalmas a predikcióra, csak a nem jó minőségű alapanyag, a magas risk of bias-os kutatások miatt ez nem derül ki. Így ez alapján szintén 2 üzenetünk van ezzel a cikkel: Egyrészt kezeljük óvatosan a Potsic rendszert, mert nem tudni, hogy működik-e. Másrészt ha publikálunk, figyeljünk oda, hogy jó minőségben adjunk közre adatokat, mert nem mindenből lehet várat építeni.

És most a végére: ehhez a poszthoz is a Canva-val rajzoltattam képet, szerinte ez egy, vagy ez A congenitalis cholesteatoma. Rosszul fogok aludni, ha sokáig nézem basszus...

untitled_design.png

 

süti beállítások módosítása