A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

SZERINA 2022 - Az első magyar koponyaalapi sebészeti kurzus

2022.05.20. | drHorváthTamás | komment

Címkék: tanfolyam fül fülműtét koponya alapi sebészet

Most volt szerencsém részt venni a 2022-es SZERINA tanfolyamon, ami lánykori nevén a SZegedi RhInológiai NApokat takarja. Az élménybeszámoló előtt 2 fontos dolgot kell tisztázni:

- Joggal vetődhet fel a kérdés, hogy fülsebészként mi a fenét keresek egy rhinológiai tanfolyamon? Hát azt, hogy a SZERINA innentől már nem egy rhinológiai, orr- és orrmelléküreg sebészeti tanfolyam, hanem (az első magyar) koponyaalapi sebészeti kurzus, ahol 4 napból az első 2 az orr felőli elülső koponyaalap sebészetéről szólt, a második 2 nap viszont a fül felőli oldalsó koponyalapi sebészetről, ami az új szerelmem. Mivel ez volt az első ilyen esemény itthon, muszáj volt megnéznem, bár a fül miatt csak ez utóbbi 2 napon vettem részt.

- Soha nem voltam még ilyen drága magyar tanfolyamon. Többszörösébe került, mint bármi, amin itthon eddig részt vettem, pedig már voltam vagy 7-8 hazai fülsebészeti kurzuson, és sok minden máson. Az árát feleségemnek csak az indulás előtt mertem bevallani. Ez csak azért érdekes, mert elég nagyok voltak az elvárásaim, hogy ennyi pénzért mégis mit fogok kapni. De megérte.

Miért?

- Az egész nagyon gyakorlat orientált volt. Semmi fölösleges rizsa, állagjavító és ízfokozó, illetve udvariasságból elhívott (egyébként-köze-nincs-hozzá) előadó, hanem kifulladásig disszekció. Mindezt úgy, hogy nem dobták a lovak közé a gyeplőt, hanem nagyon korrektül step-by-step ment minden, autentikus vezetéssel (lásd lejjebb). És nem csak amolyan lateral skull base-nek felmagasztalt középfülsebészet volt, hanem tényleg csináltunk infratemporal fossa A feltárást, értelemszerűen a n. facialis feltárásával, kifúrtuk az a. carotis internát a horizontalis szakaszon is, de translabyrinth- és transoticus behatolás is előkerült, megnéztük belülről a kisagy-híd szögletet, középső skála felől a piramiscsúcsot, stb. Wow!

- Volt egy nemzetközi szinten is sztár tutor, Prepageran Narayanan Professzor, aki ugyan elsősorban az anterior skull base dolgairól híres, de eléggé benne van a lateral skull base-ben is. Az első bemutatója során kb. 15 perc kellett ahhoz, hogy a nyakon, a mastoidcsúcs alatt feltárja az ottani összes alsó agyideget (n. X-XI-XII.) vele értelemszerűen az a. carotis internát, miközben én ugyanezen idő alatt a v. jugularisig jutottam.

- A magyar lateral skull base faculty pedig a 2 legautentikusabb hazai szakember, Tóth Miklós Tanár Úr, és Gerlinger Professzor Úr voltak, akik nem csak mondják, hanem csinálják is ezt a műfajt. Hozzájuk szeretnénk mi is felnőni, reméljük egyszer büszkék lesznek ránk.

- Jó volt a technika, az eszközök, mikroszkóp, fúró, kivetítés, stb.

Egy szó mint száz, a kurzus megérte a pénzt, egyúttal magasra is tette a lécet. Gratulálok Bella Zsolt Tanár Úrnak, és az egész szervezőgárdának! Drukkolok, hogy legyen még ilyen!

 

szerina_2022.jpg

süti beállítások módosítása