A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Az elmúlt 21 év 21 legfontosabb gégészeti (laryngológiai) cikke

2021.07.31. | drHorváthTamás | komment

Címkék: gége

 21_for_2021.jpg

 

Nagyon jópofa dologra bukkantam most a Laryngoscope-ban. Összeszedték az elmúlt 21 év 21 legfontosabb gégészeti cikkét (Twenty-One for 2021: The Most Influential Papers in Laryngology Since 2000), és itt a gégészetet szó szerint, vagyis szűkebb értelemben kell venni. Kizárólag a gégével kapcsolatos (laryngológiai) cikkeket keresték, tehát sem fül, sem orr, sem egyéb más fül- orr- gégészeti alterület nem játszott, viszont a gégészeten belül jöhetett hangképzési, onkológiai, nyeléssel kapcsolatos, és légúti közlemény is.

Hogyan sikerült ezt összehozni? Az történt, hogy összeállt egy csapat, 16 gégész, akik vezető fül- orr- gégészeti újságok szerkesztői, gégészeti szervezetek vezetői, illetve véleményvezérek (thought leaders in the field). Ők vettek részt az összeállításban. Mindannyian 5-10 db, 2000 után publikált, szerintük meghatározó (influential) cikkeket dobhattak be a közösbe, amiből aztán több körös szavazással, illetve a cikkek bibliometriai méricskélésével jött ki a 21 legjobb cikk. Viszont nagyon fontos, hogy nem kizárólag a bibliometria számított, hanem jelentős részben a szubjektum. Illetve az is fontos, hogy csak eredeti közlemények, klinikai kutatások jöhettek szóba, alapkutatás, illetve transzlációs publikációk nem. A gégészet fent említett, további altémái (hangképzés, onkológiai, nyelés, légút) egyébként nem voltak meghatározva, ezen belül bármi játszhatott. A módszertan természetesen ennél sokkal bonyolultabb volt, de aki kíváncsi, a fenti linken járjon utána.

És hogy akkor melyik is az a bizonyos legjobb 21 cikk? Az érdeklődők kénytelen kattintani a cikkre, aminek az első táblázata tartalmazza ezt az infot (Twenty-One for 2021: The Most Influential Papers in Laryngology Since 2000). Nekem kicsit meglepő volt, hogy csak 4 onkológiai témájú közlemény került bele, én többre tippeltem. Ezek szerint a gége onkológiájában mostanság nagyon sok fontos újat nem lehetett mondani. A legtöbb publikáció (12) a hangképzésről szól.

Miért érdekes ez az egész? Egyrészt nekem nagyon vicces a Twenty-One for 2021 cím, szeretem, amikor a komoly dolgokba lehetőség szerint humort visznek be. Másrészt még ennél is fontosabb, hogy itt nem az evidence based, hanem az eminence based medicine egyik megnyilvánulását látjuk. Azaz meghatározó emberek a szubjektív véleményüket mondják el, nem pedig valami matematikai alapú adat, számítás eredmény kerül elő. Imádom az evidence based medicine-t, de nagyon sok mindenre nem lehet (még) alkalmazni. Sok esetben (még) nincs (elég) adat, sőt, valamire sohasem lesz, illetve -és ezt nagyon óvatosan szabad csak kimondani- nem minden eredménynek, adatnak szabad vagy lehet hinni. Attól még persze a bizonyítékon alapuló orvoslás viszi a prímet, de fontos, hogy azok az emberek, akik ezen elvek mentén dolgoznak, ők mit gondolnak az egészről, mik a benyomásaik, érzéseik, véleményük. Ráadásul itt nem 1-1 magányos harcos mondja meg a tutit, hanem okos emberek együtt, ezért még értékesebb ez az anyag.

süti beállítások módosítása