A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Mit tegyünk egyoldali torokmandula megnagyobbodás esetén? - Best Practice

2021.06.15. | drHorváthTamás | komment

Címkék: mandula onkológia best practice torokmandula

Egy szakmai beszélgetésen merült fel, hogy mi legyen, ha egyoldali mandula megnagyobbodást (unilateral tonsillar enlargement - UTE) látunk, aminek okairól már 8 éve is volt szó itt a blogon (Egyoldali torokmandula-megnagyobbodás). Ugye ilyenkor a rosszindulatú daganat ugrik be, hogy hát azt kell kizárni, nehogy az okozza a megnagyobbodást. Emiatt vannak olyan intézmények, helyek, iskolák, ahol az UTE mandulaműtét automatikus indikációját is képezi. De nem mindenhol.

Most kicsit utánamentem ennek, és találtam egy 6 évvel ezelőtti TRIO Best Practice ajánlást erre az ügyre (What is the best management of asymptomatic unilateral tonsillar enlargement?). Itt elsősorban a gyermekkori lymphomát emelik ki, mármint, hogy azt kell kizárni a mandula eltávolításával. Mondjuk én sokkal inkább felnőttekkel találkozom, ezért ott inkább a laphámrák veszélyt gondoljuk, bár a lymphoma játszik a felnőtteknél is. Mindenesetre rögtön rátérhetünk a legfontosabb take home message-re, ami ez: "...there is no clear evidence that UTE demands tonsillectomy, but also no clear evidence that tonsillectomy is not indicated. Decisions must be made on an individual basis by the treating clinician." Szóval nem lehet univerzális szabályt felhúzni, nem lehet pusztán az egyoldali megnagyobbodás alapján evidence based döntést hozni. Ráadásul a Best Practice szerint volt olyan kutatás is, ami azt vizsgálta, hogy a kivett mandulák preoperatív aszimmetriája milyennek bizonyul az eltávolított specimenekben, és ott például azt találták, hogy nagyon sokszor végül nem is volt jelentős eltérés a két mandula mérete között. Tehát az egyoldali megnagyobbodás lehet, hogy csak ál-megnagyobbodás.

UTE esetén mindenképpen kell mankókat keresni, és nagyon alaposan tovább vizsgálódni. Van-e nyaki tapintási lelet, vannak-e megnagyobbodott nyirokcsomók a környéken? A képalkotó, nyaki lágyrész ultrahang lát-e valamit? Van-e eltérés a vérképben, vannak-e egyéb panaszai a betegnek, felnőttnél dohányzás, alkoholfogyasztás? Sajnos a biopszia nem okvetlen ad jó diagnózist, ha nincs látható eltérés a mandulában, csak a megnagyobbodás. Ha minden más negatív, akkor opció a szorosabb utánkövetés, de opció az eltávolítás is. És aztán ennek a kérdésnek az eldöntéséhez adott az  1-2 százalékos esély a malignitásra, versus a mandulaműtét a maga maceráival, negatív és esetleges pozitív hozadékaival, úgymint
A mandulaműtét hosszú távon tényleg növeli a légúti fertőzések és allergia esélyét?
Torokmandulaműtét után könnyebb teherbe esni
Vérátömlesztés mandulaműtét után
És a sort még lehet folytatni a torokmandula címkék végigböngészésével.

Korábbi Triological Society Best Practice bejegyzések pedig ITT érhetők el.

süti beállítások módosítása