A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Egyoldali torokmandula-megnagyobbodás

2013.05.20. | drHorváthTamás | komment

Címkék: onkológia aneurysma mandula körüli tályog torokmandula lymphoma

Előfordul, hogy egy beteg (vagyis egészséges ember...) egyik mandulája határozottan nagyobb, mint a másik, ami az esetek nagy többségében szerencsére nem egy komoly probléma jele. Viszont ritkán, de akár egész fajsúlyos betegség is lehet a háttérben.

Összeszedtem, hogy mi is lehet a féloldali mandula-megnagyobbodás hátterében:

Ártalmatlan aszimmetria
Ez a leggyakoribb, azaz ilyenkor semmi gond nincsen, nem is csinálunk semmit vele. A beteg panaszmentes, régóta (esetleg kisgyermekkor óta) látható az eltérés.

Krónikus gyulladás
Elképzelhető, hogy csak az egyik mandulában alakuljon ki krónikus gyulladás, ennek oka lehet mandulakő, vagy esetleg mandulán belüli tályog. Ilyenkor az adott mandulából jöhet nagy mennyiségben detritus, vagy akár hígabb genny is, viszont nem feltétlen fájdalmas, és egyéb tünet sincs okvetlen.

Atípusos mandula körüli tályog
Elvi szinten alakulhat ki úgy mandula körli tályog, hogy a garatíveken csak mérsékelt elődombodorás látható, és az uvula sem deviál, csak a mandula tűnik nagyobbnak. De torokfájás biztos van hozzá, a beszéd gombócossá válik. és lázas is lehet a beteg. Magyarul biztos nem panaszmentes.

Mandulából kiinduló laphámrák
Ez az, amire nagyon kell vigyázni, jellemzően 40 év feletti, dohányzó, alkoholt rendszeresen fogyasztó betegek esetében, ha az egyik mandulát nagyobbnak látjuk, mint a másikat. A daganat általában látható a mandula felszínén, de ha valamelyik cryptából indul ki, akkor nem is feltétlenül van felszíni jele.

Lymphoma
Én még csak kétoldali megnagyobbodás formájában láttam lymphomát, de lehetne akár egyoldali is. Általában azért valami tünet ilyenkor illik, hogy legyen, pl. gyakori, akár 1-2 hetente visszatérő betegségek (pl. mandulagyulladás), nyaki nyirokcsomó megnagyobbodás, és ha a beteg gyógyszert szed, akkor sem válik okvetlen teljesen tünetmentessé.

Nyaki ér-aneurysma (értágulat a mandula mögött)
Ilyen esetben a mandula pulzuszinkron mozog, ahogy a mögötte lévő kitágult ér mozgását átveszi. Egyszer láttam ilyet, bár a beteg végleges diagnózisát már nem tudtam meg. Mindenesetre ilyen esetben nem tanácsos csak úgy belevágni a mandulába, valami képalkotót érdemes csináltatni előzetesen.


Egy török kutatás szerint önmagában az egyoldali mandula-megnagyobbodás miatt nem kell kivenni a mandulát, legalábbis ők egy esetben sem találtak rosszindulatú betegséget az egyébként panaszmentes, és rizikófaktor nélküli betegek esetében. Gyermekeknél pedig sokszor az aszimmetria oka nem is a mandulában, hanem a mandulaágyban keresendő,

süti beállítások módosítása