A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Pozícionális downbeat nystagmus (pDBN) értékelése a szédülés diagnosztikában

2020.10.10. | VargaZs | komment

Címkék: szédülés nystagmus benignus paroxysmalis positionalis vertigo

vargazsuzsi_ildi.jpg A bejegyzés írója: dr. Varga Zsuzsa fül- orr- gégész

 

A Belgrade Balance Forum az otoneurológiával foglalkozó kollégák számára kiváló lehetőséget kínál a tanulásra relatív könnyű megközelíthetősége, magas szakmai színvonala és nem utolsó sorban megfizethetősége okán. Sajnos idén elmaradt a járvány miatt, de ebben a bejegyzésben egy régóta tárgyalni kívánt témát hoztam az argentín Dario Yacovino professzor úr 2019-es előadása alapján.  

Szédüléssel küzdő betegek körében időnként megfigyelhető jelenség a bizonyos testhelyzetekben kialakuló, lefelé (tehát áll irányába) csapó szemtekerezgés,    pozícionális downbeat nystagmus, Yacovino professzor szédülés klinikáján statisztikai adatok szerint 1275 BPPV-s betegből 125-nél észleltek pozícionális downbeat nystagmust.

Közel az esetek harmadában valódi ok csak a mellső ívjárat BPPV, további egyharmada az eseteknek centrális eredetet takar és van az utolsó harmad, amely gyűjtőhalmaza a nehezen meghatározható okoknak, mint migrén, toxikus ártalmak, gyógyszer mellékhatás, nem típusos hátsó ívjárat BPPV, de egészségesekben is előfordulhat.

Mikor gyanakodjunk mellső ívjárat BPPV-re?

1. testhelyzet változtatáskor jelentkező, visszatérő rohamszerű szédüléses rosszullétek

2. pDBN rotatoros komponenssel vagy anélkül Dix-Hallpike manőverben vagy horizontális hybrid manőverben (ez utóbbi a laterális ívjárati BPPV-ben alkalmazható repozíciós manőver, amit 2017-ben írt le Darren Kurtzer )

3. Egy percnél rövidebb ideig tartó, rövid pozicionális nystagmus (tranziens, lecsengése egyértelmű)

4. megfelelő repoziciós manőver után a nystagmus és szédülés csökkenése észlelhető (vagy canal switch, azaz a kristályok átvándorolnak másik ívjáratba és ennek megfelelő nystagmust látunk)

5. egyéb kórok kizárható alapos fizikális vizsgálattal (tekintés által kiváltott downbeat nystagmus, spontán downbeat nystagmus)

6. a beteg anamnesisében jól dokumentált, azonos oldali egyéb ívjáratot érintő BPPV-s rosszullét és közelmúltban alkalmazott repoziciós manőver szerepel

 

pDBN esetén megfontolandó további okok kizárása:

  • - Chiari malformáció
  • - anti-GAD (anti-glutaminsav dekarboxiláz) pozitivitás (cerebellaris ataxia)
  • - paraneopláziás szindróma (emlő, petefészek malignóma, kissejtes tüdőrák, lymphoma)
  • - felső ívjárat dehiscencia szindróma
  • - felső ívjárat vagy crus communis stenosis
  • - krónikus alkoholizmus
  • - toxikus eredet (amiodaron, antiepileptikumok, pszichiátriai gyógyszerek)
  • - cerebellaris degeneráció (idiopathiás, genetikai eredetű)

 

Diagnosztikus lépések pDBN esetén:

ddbn.jpg

süti beállítások módosítása