A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

A temporalis csont carcinoma (hallójárati laphámrák) Pittsburgh stádiumbeosztási rendszere

2020.09.16. | drHorváthTamás | komment

Címkék: fül onkológia staging hallójárat tnm carcinoma pittsburgh klaaszifikáció temporalis csont

Az utóbbi időben teljes a rákattanás a fül- orr- gégészeti podcastekre (A legjobb fül- orr- gégészeti podcastek - ajánló), majdnem minden reggel a kocsiban meghallgatok egy adást. A hét elején a Headmirror's ENT in a Nutshell hallójárati laphámrákról, temporalis csont carcinomáról szóló adását hallgattam (Temporal Bone Squamous Cell Carcinoma), és rájöttem, hogy egy fontos dolog kimaradt eddig a blogon. Vagyis sok fontos téma nem került még sorra, erre nem volt elég az eddigi közel 1000 bejegyzés :), de az elmúlt években már többször is eszembe jutott, hogy a hallójárati carcinoma stádiumbeosztásáról írjak, csak valahogy mindig elmaradt.

Ez azért különleges téma, mert azon túl, hogy szerencsére ez a betegség nem gyakori, itt valójában nincs hivatalosan elfogadott TNM rendszer, hanem egyfajta szokásként az ún. Pittsburgh klasszifikációs rendszert használják erre a célra. A Pittsburgh beosztási rendszer 1990-ben került bemutatásra (Staging proposal for external auditory meatus carcinoma based on preoperative clinical examination and computed tomography findings), és részben a lokális fültükri képen, de sokkal inkább a radiológiai leleten, CT felvételen alapul.

A Pittsburgh klasszifikáció a primer tumor kiterjedését (T stádiumbeosztást) illetően:
T1: A tumor a külső hallójárat hámjában van, nem infiltrálja sem a lágyrészt, sem a csontot.
2: A tumor legfeljebb 0.5 cm mélyen infiltrálja a lágyrészt a hallójáratban, és/vagy ráterjed a csontos hallójáratfalra, de csak részlegesen, nem teljes mélységében.
T3: A tumor teljes mélységben infiltrálja a csontos hallójáratfalat, és/vagy beterjed a mastoidüregbe vagy a mesotympanonba, és/vagy legfeljebb 0.5 cm-re infiltrálja a hallójárati lágyrészeket.
T4: A tumor infiltrálja a cochleát, és/vagy a sziklacsont csúcsát, és/vagy a középfül medialis falát, és/vagy a carotis csatornát, és/vagy a foramen jugulare-t, és/vagy a durát, és/vagy a lágyrészeket több, mint 0.5 cm mélységben, illetve n. facialis paresis látható.

A teljes stádiumbeosztás pedig a többi fej-nyak malignus tumorhoz képest jóval egyszerűbb:
I. stádium: T1N0
II. stádium: T2N0
III. stádium: T3N0
IV. stádium: T4N0, vagy T1-4N+

Még egyszer a jó kis podcast adás:

temporal_bone_cc_podcast.jpg

 

És további források:
2019 - Squamous cell carcinoma of the temporal bone: A current review
2011 - Survival outcomes in surgical treatment of 72 cases of squamous cell carcinoma of the temporal bone

süti beállítások módosítása