Koronavírus (COVID19)

 

Figyelem! A koronavírus (COVID19) járvány idején sokkal nehezebb és járványügyi szempontból kockázatosabb fül- orr- gégészetre eljutni. Emiatt bizonyos fül- orr- gégészeti panaszok kapcsán a betegeknek sokszor maguknak kell eldönteni, hogy mennyire sürgős a problémája, és jó pár dolgot otthon kell megoldaniuk. Ebben próbálunk segítséget nyújtani azzal, hogy kollégáink szakterületüknek megfelelően rendszeresen írnak ilyen jellegű bejegyzéseket, amiket összegyűjtve ide kattintva talál meg:

 

koronavírus

a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Mikor ajánlott vagy szabad gyermekkorban orrsövényműtétet végezni? - Best practice

2018.12.07. | drHorváthTamás |

Címkék: orr ajánlás best practice orrsövény orrsövény műtét gyermek fül orr gégészet orrsövény ferdülés

Nem tervezem, hogy a blog kizárólag a Laryngoscope Trio Best Practice magyar szócsöve legyen, de most megint kijöttek egy nagyon hasznos ajánlással a gyermekkori orrsövényműtéttel kapcsolatban (When Should Pediatric Septoplasty Be Performed for Nasal Airway Obstruction?).

Erről már közel 9 éve is írtam itt (Miért nem operáljuk meg a gyermekek ferde orrsövényét?), mert fontos kérdés. Ugyanis ha egy még fejlődésben lévő arckoponyában végzünk beavatkozás az orrsövényen, az esetlegesen befolyásolja a középarc fejlődését, és később kozmetikai problémákhoz vezethet. Nekem pl. a HIETE-n anno úgy tanították, hogy 18 éves kor alatt nem szabad hozzányúlni az orrsövényhez. Viszont a dolgok azóta némileg változtak, legalábbis árnyaltabbá váltak.

Az ajánlás írói 3 dolgot hangsúlyoznak ki. Egyrészt, kutatások azt mutatták, hogy a lányoknál kb. 14 éves korra, a fiúknál kb. 15 éves korra befejeződik az orrsövény növekedése, tehát legalábbis a 18 éves határt ilyen szempontból le lehet vinni 14-15 éves korra. Másrészt sok esetben egy nagyon komoly gátolt orrlégzés további egészségügyi problémákhoz vezethet, hiszen kiesik az orr melegítő és védekező funkciója a szájlégző gyerekeknél, illetve maga a nagyon ferde orrsövény is deformálhatja az orrot. Végül pedig, azon intézményekben, ahol a fentiek tükrében végeztek gyermekkori orrsövényműtétet, érdemben nem tapasztaltak negatív hatást a középarc későbbi megjelenését illetően. Mindazzal együtt kihangsúlyozták, hogy csak a komoly életminőségi problémát okozó orrsövény esetén jön szóba műtét, és lehetőség szerint minimálinvazív módon, pl. endoszkóppal. Egy hivatkozott review-ból külön is idéznek, hogy "septal cartilage should not be separated from the perpendicular plate because this area is important for the growth of the nasal septum and dorsum", tehát az a feltételezés, hogy a lamina perpendicularis - septum találkozás különösen érzékeny része az arckoponya fejlődésének, azt mindenképpen kímélni javasolt.

Összességében a legfontosabb mondanivaló ez:
"Septoplasty should be performed in patients with functional problems related to congenital anomalies or trauma, whereas a deviated septum causing NAO symptomatology also represents a reasonable and supported cause for early septoplasty in children as young as six years of age."
Azaz annyira ne is féljünk a gyermekkori orrsövényműtéttől, legalábbis ne zárkózzunk el tőle dogmatikusan. Írom le ezt úgy, hogy én továbbra sem szívesen nyúlnék egy gyerkőc orrsövényéhez, és ha fel is merülne, akkor biztos gyermek fül- orr- gégész kollégához küldeném elbírálásra az ügyet, mert legautentikusabban ők tudnak nyilatkozni. Egyébként a munkám során elég sok gyereket kell vizsgáljak általános, banálisabb betegségek miatt, és a felnőttekhez képest eleve jóval ritkábban látok kifejezetten ferde orrsövényt. 

A TRIO Best practice sorozat eddigi részei:


Kell-e szteroid vestibularis neuronitisben? - Best practice

Meddig legyen szívódrain a nyaki sebben? - Best practice
Használhatjuk-e a másik fület az adott oldali fülkürt működésének megítélésére? - Best Practice
Második szakasz cholesteatoma műtét után - Best Practice
Műtéti megoldás visszatérő arcüreg gyulladás esetén - Best Practice
Rutinszerű nyelőcső tükrözés ismert fej-nyaki carcinoma staging során - Best Practice
Antibiotikum profilaxis tiszta nyaki onkológiai műtétekhez - Best Practice