A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Miért nem operáljuk meg a gyermekek ferde orrsövényét?

2010.01.12. | drHorváthTamás | komment

Címkék: orr orrsövény orrsövény műtét gyermek fül orr gégészet

Update: 2018.decemberben egy aktuális ajánlásról írok a gyermekkori orrsövényműtét kérdéséről: Mikor ajánlott vagy szabad gyermekkorban orrsövényműtétet végezni? - Best practice

Mert egy elkapkodott műtéttel nem akarunk kozmetikai problémákat okozni a beteg hátralévő életére. Ugyanis a gyermekek orra-orrsövénye az arccal együtt folyamatosan növekszik. Addig, amíg a csontos koponya a végleges méretét és alakját el nem nyeri. Ha az ember belenyúl a növekedés alatt álló struktúrákba, akkor elképzelhető, hogy deformitást okozunk az orr, vagy akár az egész arckoponya küllemét illetően, amit aztán nehéz lehet maradéktalanul eltűntetni, ráadásul ez nyilván csak újabb műtét(ek) árán lehetséges.

Ugyanakkor ez egyfajta hitkérdés. Ami az irodalmat illeti, lényegében csak kis esetszámú, retrospektív tanulmányok készültek, amik a fentieket alátámasztják. Persze ki az az őrült, aki erre a problémára prospektív vizsgálatot készítene?? "Nézzük meg, hogy ha 100 ferde orrsövényű gyermeket mondjuk 6-7 éves korában megoperálunk, akkor hánynak lesz torz az orra vagy az arca!" Ez nyilvánvalóan kivitelezhetetlen. Illetve nem. ŐK megpróbálták, átlag 9.5 éves gyermekeken és szerintük csak kicsit változtak az orr paraméterei. Hát nem tudom... Szóval ez is nehéz kérdés, de én inkább nem kockázatatok. Nagyon-nagyon kevés olyan szituációt tudok elképzelni, hogy okvetlen orrsövényműtétet kelljen végezni.

Mindenesetre az idei első Laryngoscope számban megjelenő cikkben egy állatmodellt alakítottak ki a probléma vizsgálatára. Fiatal nyulakon végeztek orrsövényműtétet, és náluk meg az derült ki, hogy igenis változik.

Na ezek után a ferde orrsövényre térjünk vissza majd 18-20 éves korban... 

süti beállítások módosítása