A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Kell-e szteroid vestibularis neuronitisben? - Best practice

2018.11.25. | drHorváthTamás | komment

Címkék: szédülés belsőfül best practice szteroid vestibularis rendszer otoneurológia vestibularis neuronitis

Kínzó kérdésre próbálnak használható választ adni a Laryngoscope TRIO Best practice sorozatban, azaz, hogy adjunk-e szteroidot vestibularis neuronitisben, vagy sem (Do steroids improve recovery in vestibular neuritis?). Mert ha az ember mondjuk ügyeletben felvesz egy vestibularis neuronitises beteget, akkor másnap viziten nyilván vagy az a baj, hogy adott szteroidot, vagy az, ha nem adott. Ugyanis ebben a kérdésben nincs érdemi evidencia, nincsenek évtizedes bevett, egyértelműen hatékony gyakorlatok, hanem csak ízlések és pofonok, megközelítések.

Eleve az a gondunk, hogy nem tudjuk, hogy mi okozza a vestibularis neuronitist. Persze erős gyanú van a vírusfertőzésre, de ez egy csomó más betegséggel ellentétben a mai napig max. gyanú, de nem 100%. A belsőfül nagyon nehezen vizsgálható infektológiai szempontból, például összehasonlítva a torokkal, orral, vagy a külső- és középfüllel. Tehát legfeljebb csak modellezni tudjuk ezt a betegséget, de direktben nem lehet - egyelőre - igazolást szerezni. Viszont mivel sok minden arra utal, hogy ez egy vírusfertőzés, ezért kézenfekvő próbálkozás a szteroid, ami egyes vírusfertőzésekben sokat tud segíteni, lásd torokgyulladás (Szteroid torokgyulladásra - ajánlás és metaanalízis).

Mindenesetre a most megjelent Best practice-ben a következő szerepel:
- Eddig 5 randomizált prospektív kutatás volt ebben a kérdésben, melyből 4 azt igazolta, hogy a szteroid felgyorsítja a panaszok javulását, azaz rövid távon segít a betegeknek.
- Ugyanakkor már rövid távon is egyes betegeknél jelentkeztek mellékhatások (pl. gyomorfekély), szóval itt is igaz, hogy azért a szteroid nem játék.
- Hosszú távon eddig nem sikerült igazolni egyértelmű, a szteroid adásához köthető jótékony hatást.

Ezek alapján a szerzők bátran ki is mondják, hogy "There is insufficient evidence to warrant a general recommendation", szóval mindenki döntse el maga. Én mindenesetre itt a szteroid ellen vagyok, ellentétben pl. az orrpolippal. Ugyanis ez utóbbi esetben a beteg panaszai kizárólag szteroidtól és/vagy műtéttől fognak javulni, tehát a várakozás nem opció. Ezzel szemben a vestibularis neuronitises betegek előbb-utóbb megjavulnak maguktól is, és szerintem a szteroid mellékhatás veszélye itt fontosabb, mint hogy 1-2 nappal hamarabb múlnak a panaszok. Ráadásul azt sem lehetett eddig igazolni, hogy a szteroidnak köszönhetően később a panaszok nem azért múltak, mert helyreállt a működés, szemben a placebo csoporttal, akiknél továbbra is alulműködött az adott oldali vestibularis rendszer, csak éppen kompenzált. Tehát a szteroid nem "gyógyít" ebben az ügyben, ha érthető, mire gondolok.

A TRIO Best practice sorozat eddigi részei:

Meddig legyen szívódrain a nyaki sebben? - Best practice
Használhatjuk-e a másik fület az adott oldali fülkürt működésének megítélésére? - Best Practice
Második szakasz cholesteatoma műtét után - Best Practice
Műtéti megoldás visszatérő arcüreg gyulladás esetén - Best Practice
Rutinszerű nyelőcső tükrözés ismert fej-nyaki carcinoma staging során - Best Practice
Antibiotikum profilaxis tiszta nyaki onkológiai műtétekhez - Best Practice

süti beállítások módosítása