A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

A nyálmirigysebészet elméleti és gyakorlati kérdései - Tanfolyam a Péterfy Kórházban

2018.04.27. | drHorváthTamás | komment

Címkék: tanfolyam onkológia nyálmirigyek parotis submandibularis mirigy parotisműtét

Múlt héten volt szerencsém részt venni a Péterfy Sándor utcai Kórházban “A nyálmirigysebészet elméleti és gyakorlati kérdései” című tanfolyamon. Ez a kurzus nagy űrt tölt be, hiszen Magyarországon nincs másik, a nyálmirigyekkel foglalkozó tanfolyam. Márpedig ez egy olyan téma, ami külön figyelmet igényel, speciális anatómiai-élettani okok miatt, és különösen a parotissebészetben a n. facialis miatt, aminek a sérülése egy életre meghatározza egy beteg arcának a karakterét, és nem jó irányba...

A tanfolyam nagyon hasznos volt, tessék elmenni rá, ha valaki valaha is hozzá akar nyúlni nyálmirigyhez sebészi úton, mert itt töményen megkapja az információt, az instrukciókat azoktól, akik legtöbbet foglalkoznak ilyen betegséggel. Huszka Főorvos Úr vitte tovább a volumenében legnagyobb magyar nyálmirigysebészeti profilt Kerepestarcsáról, amihez most már hozzájárul Radvánszky Főorvos Úr nyálmirigy endoszkópiás új technikája is.

Általában, ha megjárok egy tanfolyamot, akkor 1-2 gondolatot ki szoktam emelni itt a blogon. Most is volt 1-2 olyan momentum, amiről azt gondolom, hogy szót érdemelne itt is. Például Vass Tanár Úr ismertette az új cytológiai beosztást, amit illene alkalmaznunk, vagyis nem is nekünk, hanem a patológus kollégáknak, mert az uniformizáláson túl, sokat segíthet a prognosztikában, és megfelelő betegutak kialakításában (The Milan System for Reporting Salivary Gland Cytopathology (MSRSGC): an ASC-IAC–sponsored system for reporting salivary gland fine-needle aspiration). Az idézett cikkből kifényképeztem a beosztást, aminek (egyik) lényege, hogy mind a hat diagnosztikus kategóriához lehet rendelni egy "Risk of Malignacy" százalékot, azaz meg lehet jósolni, hogy ha egy adott cytológiai lelet esetén milyen eséllyel fordulhat elő rosszindulatú daganat:

msrsgc.jpg

Illetve ami még fontos, hogy a rosszindulatú daganatok 6 fajtája fordul elő gyakran, amik között vannak low grade, tehát kevésbé malignusak (acinus sejtes carcinoma, mucoepidermoid carcinoma), intermediate grade tumorok (adenoid cysticus carcinoma, carcinoma ex pleiomorph adenoma), illetve high grade, kvázi nagyon rosszindulatú daganatok (salivary duct carcinoma, adenocarcinoma). Persze ez nem azt jelenti, hogy az acinus sejtes carcinoma milyen jó, az adenocarcinoma meg garantáltan halálos, mert azért egyéni variációk lehetnek, de azért irányt és sanszokat mutat.

Másrészt Gerlinger Professzor Úr felhívta a figyelmet bizonyos prognosztikai faktorokra. Például a T1/2 klinikai stádium szignifikánsan jobb prognózisú, mint a T3/4 stádium. Ugyanígy a low grade jobb, mint a high grade tumor. Az N+ stádium rosszabbat jelent prognosztikai szempontból, mint az N0, és ugyanígy a n. facialis paresise, és a fájdalom is. Illetve Gerlinger Professzor Úr előadása alapján a nyak menedzsmentjéről én is szintetizáltam egy diát:

malignus_nyalmirigy_tumor_nyak_management.jpg

Szóval érdekes, átfogó, és hasznos a tanfolyam, mindenkinek ajánlom. És csak egyetérteni lehet Rásonyi-Kovács Főorvos Úr hozzászólásával, ami a tanfolyam zárásán hangzott el: Külön elismerés jár azért, hogy közkórházban, lényegében klinikai háttér nélkül is sikerül most már többedszer nívós tanfolyamot létrehozni.

süti beállítások módosítása