A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Visszatérő gyermekkori orrvérzések

2017.01.08. | VargaZs | komment

A váratlanul induló, heves orrvérzés igen ijesztő lehet a szülők és gyermekek körében. A legtöbb orrvérzés ártalmatlan, spontán csillapodik, azonban előfordul hogy visszatérő problémát okoz. Irodalmi adatok szerint a gyermekkori orrvérzések 30%-a 0-5 éves korban fordul elő, 56 %-ban 6-10 éves korú populációt érinti. Kiváltó oka többnynire az orrpiszkálás, orrszárazság, helyi gyulladások, azonban szisztémás hátterű megbetegedések is állhatnak hátterében, mint véralvadási zavar, vérképzőszervi rendellenességek. A gyermekkori orrvérzések döntő része az orrsövény elülső részén elhelyezkedő hajszálér hálózatból ered.

garfield.jpg

Már 5 évvel ezelőtt írtunk róla, hogy a gyermekkorban előforduló gyakori orrvérzések hátterében szövettani vizsgálattal az elvékonyodott, kitágult hajszálerek mellett krónikus gyulladás és laphám-metaplasia képét igazolták. A Staphylococcus aureus megtelepedése következtében kialakult gyulladás egy pörkösödéssel, érújdonképződéssel, orrviszketéssel és vakarással járó ördögi kört eredményez, amely visszatérő orrvérzést okozhat.

Török kollégák 2016-os eredményei azonban cáfolják fenti teóriát. Vizsgálatuk szerint a visszatérő orrvérzéssel küzdő gyermekeknél az orrnyálkahártya bakteriális kolonizációja magasabb arányú, kórokozó baktérium jelenlétét igazolták az ilyen esetek közel 78%-ában (dominálóan Staphylococcus aureus). Szintén gyakori a septum elülső részének hypervascularizációja, a pörkösödés, vagy e kettő együttesen, azonban nem találtak összefüggést a nyálkahártya elváltozások és bakteriális kolonizáció jelenléte között. Ahogy szintén nem találtak különbséget a pozitív tenyésztéssel rendelkező betegek esetében az antibiotikum tartalmú krémek és az antibiotikumtól mentes helyi szerekkel történő kezelés között. Eredményeik nem támasztják alá a bakteriális kolonizáció oki szerepét a felmerülő nyálkahártya hypervascularizáció és pörkösödés és következményes orrvérzés tekintetében.

Reméljük további vizsgálatok majd új irányelvek kidolgozásához is hozzájárulnak. A hazai gyakorlatban a Bactroban kenőcs forgalomból történő kivonása után a Baneocin használata vált gyakoribbá az antibiotikum tartalmú készítmények között. A pörkösödés csökkentése érdekében orrmosó, orrolaj használata előnyös.

Teendők szülőknek, az otthoni vérzéscsillapítás lehetőségei:

Először is próbáljuk megnyugtatni gyermeket és saját magunkat, a kapkodás csak további frusztrációhoz és tehetetlenséghez vezet, gyakran a gyermekek először találkoznak a vér látványával. Ültessük le a gyermeket, enyhén döntsük előre a fejét és orrcseppel átitatott vatta darabot helyezzünk a vérző orrfélbe, majd szorítsuk össze a gyermek orrszárnyait.

Nexcare blood-stop vérzéscsillapító orrtamponduzzadóképes tampon, amely egy véralvadást segítő porral van bevonva, így mesterséges záróréteget képez a nyálkahártya felületén. A tampon mérete a vér/folyadék felszívása során az orrlyuk méretére duzzad, ami gyorsan elállítja a vérzést. A felszívott nedvesség biztosítja a tampon eltávolítását a seb újbóli felszakadása nélkül. Gyermekeknél érdemes kissé keskenyebbre formálni, összenyomkodni a tampont az egyszerűbb behelyezés érdekében.

Emofix kenőcsKülsőleg alkalmazandó orvosi készítmény a nyálkahártya vérzéses állapotainak megelőzésére, illetve csökkentésére. Használata során kisebb vattadarabra borsónyi mennyiséget helyezünk a krémből és a vérző orrfélbe helyezzük, az orrszárnyakat összeszorítjuk.

Ha nem áll el a vérzés pár percen belül, akkor orvoshoz kell fordulni. Az elülső orrvérzések csillapítása leggyakrabban koagulációval történik rendelői körülmények között, ez lehet kémiai (pl. ezüst-nitráttal) vagy elektromos (kauterizáció, azaz égetés). Az elülső orrvérzések közel 3/4-ében a kémiai koaguláció első lépésben sikeres, azonban visszatérő vérzés esetén érdemesebb az égetést választani.  

Rutascorbin tabletta: kapilláris károsodások mérséklésére szolgál, hatóanyaga a rutozid (flavonoid) és C-vitamin, szedése kúraszerűen javasolt a megelőzés érdekében

Forrás:

Traboulsi H, Alam E, Hadi U. Changing Trends in the Management of Epistaxis. Int J Otolaryngol. 2015. 2015:263987. [Medline]. [Full Text].

Nasal bacterial colonisation in pediatric epistaxis: The role of topical antibacterial treatment. . 2016 Mar; 33(2): 212–215. Mukadder Korkmaz,1 Yeliz Çetinkol,2 Hakan Korkmaz,1 and Timur Batmaz3

 

süti beállítások módosítása