A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Fülzsír transzplantáció

2016.04.06. | drHorváthTamás | komment

Címkék: fül fülzsír

Ha valakinek ez még hiányzott az életéből, most tudjon róla, hogy létezik olyan is, hogy fülzsír transzplantáció. 1981-ben közelték le a Laryngoscope-ban, erre nemrég hívta fel a figyelmünket Michael Chang kollégánk a Fauquier ENT blogon. A Fauquier ENT bejegyzésben a fülzsír átültetést a széklet transzplantációhoz hasonlatos mechanizmusként írja le Chang dr, aminek az a lényege, hogy az egészséges ember székletében nagyon sok jó baktérium van, ami egy súlyos bélfertőzésben, például Clostridium difficile fertőzésben szenvedő betegnek segíthet visszaállítani a normál bélflórát. Ezért, hasonló elv alapján, egy krónikusan beteg hallójáratban segíthet helyreállítani a rendet egy jól működő fülből származó fülzsír adag. A fülzsír transzplantáció eredeti leírása alapján viszont a történet annyiból sántít, hogy Storrs doktor, az eljárás kitalálója azt írja, hogy sterilizálja a kivett fülzsírt, ami a szöveg alapján szerintem elég kérdéses: The collected cerumen is suspended in 50% glycerine and left for several weeks to sterilize. Nem tudom, hogy hetekig 50%-os glicerinben tartott fülzsír steril lesz-e, vagy itt a sterilize valami mást jelent, passzolok. Megszereztem az egész cikket, amúgy elég furcsa cikk, semmi érdemi adat nincs benne, hanem csak az, hogy ő ezt csinálja már 20 éve, és milyen elvek szerint gondolja jónak. Semmi összehasonlítás, eredmény, vagy bármi adat nem szerepel a cikkben. Amit ki lehet bogarászni belőle, hogy inkább mint jó állagú, protektív anyagként gondol a bevitt fülzsírra Storrs doktor, tehát inkább az ismert ekcémás, seborrheás fülnél megelőzésképpen használta. Azt sem írta le, hogy vajon a betegi tudták-e, mit kapnak a fülükbe, heti 1x. Azt viszont leírta, hogy ez nem autotranszplantáció (ugyanaz az ember másik füléből vett zsír), hanem allotranszplantáció, tehát másik ember fülzsírját cseppfolyósította, főleg gyerekek füléből nyert fülzsírt.

Hát nem tudom, na. Nem biztos, hogy alkalmazni fogom.

 

süti beállítások módosítása