A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Milyen gyógyszert írnak fel akut melléküreg-gyulladásra az USA alapellátásban?

2016.03.11. | drHorváthTamás | komment

Címkék: gyógyszerek antibiotikum gombás fertőzés szteroid fertőzéses betegségek melléküregek melléküreggyulladás akut

ITT a cikk, hogy 2012 januárjában az USA-ban azok a betegek, akiknél akut melléküreg-gyulladás (ARS, nem okvetlen ABRS) diagnózis született, a következő receptekkel hagyták el a rendelőt (alapellátás, nem szakrendelő):

Gyógyszer Felnőtt Gyerek
Antibiotikum 84,9% 84,8%
Köhögéscsillapító 16,2% 6,2%
Szteroidos orrspray 15,5% 7.5%
Szisztémás szteroid 10,3% 5,5%
Fájdalomcsillapító 9% 1.6%
Hörgtágító 4,9% 4,6%
Gombaellenes szer 3,1% 0,2%
Antihisztamin 2,6% 1,3%
Leukotrien antagonista 1,4% 1,2%

 

Mindannyian pokolra fogunk jutni, de megérdemeljük! 100-ból 85 akut melléküreg-gyulladásos beteg antibiotikumot kap, minden 10. meg szteroidot, sőt, 3% gomballenes szert? Ez utóbbit aztán végképp nem értem, de a szteroidot sem tudom hova tenni. Ha gombára van gyanú van, az mindenképpen először szakorvosi ellátást igényel, nem gombaellenes receptet. Az invazív gomba életveszélyes, jellemzően az immunkomprimáltak (pl. cukorbetegek) baja, azonnal kórház, azonnal kiterjesztett műtét. A fungus ball pedig ilyen szempontból ártalmatlan, de az sem gyógyszerrel, hanem műtéttel kezelendő. Talán az antibiotikumot még értem valahol, mármint a felírás mozgatórugóit, de az is nagyon sok. Valahogy nem ez szerepel a legfrissebb ajánlásban (ITT). Mindegy, a felírók lelke rajta. Remélem a hazai alapellátásban nem ilyen eredmények születnének.

süti beállítások módosítása