A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Új klasszifikáció a parotidectomiákhoz

2016.03.01. | drHorváthTamás | komment

Címkék: ajánlás arcideg parotis parotisműtét pleomorph adenoma nervus facialis warthin tumor

A fültőmirigy (parotis) műtéteinek evolúciója során számos műtéti típus kipróbálásra került. Anno opció volt az enucleatio, azaz a tumorok tokon belülről történő eltávolítása, azonban ez nagyon nagy recidiva aránnyal járt, ezért manapság már nem jön szóba. Volt extracapsularis dissectio is, ami a tumor tokon kívül való eltávolítását jelenti, némi ép szegéllyel. Ezt helyenként a mai napig űzik, miközben nem okvetlen helyes, mert pl.a Warthin tumor gyakran többgócú, a pleomorph adenománál pedig megfigyeltek szatellita ágakat, emiatt nem biztos, hogy csak az egyetlen tapintható csomó a kizárólagos tumorgóc, így az extracapsularis dissectio szintén nem elég ablasztikus.

A fentiek miatt végül is alapvetően 3 korrekt műtéti eljárás terjedt el és fogadható el, a felületes vagy lateralis parotidectomia, ami a n. facialis lefutása mentén, attól felületesen található, mesterségesen kialakított lebeny eltávolítását jelenti, valamint a teljes parotidectomia, ami az ideg megkímélése mellett a mély lebeny eltávolítását is jelenti, illetve a radikális parotidectomia, ami az ideg feláldozását is jelenti, malignus tumor esetén.

Az utóbbi időszakban viszont ismét előtérbe kerültek a funkcionális, kisebb műtétek, vélhetően a hatékonyabb diagnosztikára (jobb képalkotás, cytológia, stb.), és a minimálisabb beavatkozásokra való törekvés kapcsán. Ennek kapcsán most a European Salivary Gland Society egy felhívást tett közzé a European Archives-ban, hogy itt az ideje revideálni a parotisműtéteket, és egy új felosztást szeretnének bevezetni. A társaság szerint érdemes felosztani a parotist még több szegmensre, ahol a mélységi lebenyhatárt továbbra is a n. facialis adja, ezzel továbbra is egy felületes és egy mély lebenyre osztható a parotis. Emellett viszont azt is javasolják, hogy egy a facialis főtörzs két ágra (temporofacialis és cervicofacialis ág) való oszlását a Stensen vezeték lefutásával összekötő virtuális vonal mentén mind a felületes, mind a mély lebenyt további al-lebenyre, szegmensre osszuk fel, így jönne ki az alábbi szegmentáció:
I: Felületes felső szegmens
II: Felületes alsó szegmens
III: Mély alsó szegmens
IV: Mély felső szegmens
V: Accessorius, Stensen vezeték menti parotiszövet

Ezt le is rajzoltam egy jobb parotison, a kék szaggatott vonal jelzi ezt az elképzelt vonalat, a Stensen vezetékre pedig rárajzoltam az V-ös szegmensnek hívott accesorius parotisállományt:

img_20160301_123844-2.jpg

Ehhez kapcsolódóan pedig azt is javasolják, hogy egy parotisműtét leírása a következő módon történne meg: először a műtét megnevezése (parotidectomia vagy extracapsularis dissectio), utána az oldal (bal vagy jobb), végül pedig az eltávolított szegmensek megnevezése. Ezzel jobban lehetne sztenderdizálni a műtéteket, és Barcelonától Osloig mindenki tudná egy zárójelentés alapján, hogy mi történt a beteggel, és a vizsgálatok is összehasonlíthatóbbá válnának. Tehát pl. egy bal klasszikus felületes parotidectomia így lenne leírva: parotidectomia L I-II, plusz még utána fel lehet azt is tűntetni, hogy melyik nem parotis-struktúra került esetleg még eltávolítása (n. facialis egésze vagy ágai, a. carotis externa, n. auricularis magnus, sb.).

Nos, nekem a szándék nagyon tetszik, kifejezetten hasznos, ha műtéttechnikailag és nomenklaturalisan is sztenderdizáljuk a beavatkozásokat. Jogos a minimálinvazivitásra törekvés, és érdekes ez az 5-ös szegmentáció is, mert végül is a felületes-mély lebeny felosztás is egy mesterséges, nem természetes biológiai felosztás, lehet, hogy ezt nagyobb recidiva arány, vagy ablaszticitási problémák nélkül is lehetne tovább aprózni. Mert miért vegyük ki a facialis feletti felületes lebenyt, ha a felületes lebeny alsó pólusánál, a m. scm. felett van mondjuk egy 1 cm-es benignus tumor, MRI-vel is megerősítve, hogy egygócú?

Egyvalami viszont nem tetszik, ez az extracapslaris disszekció felelevenítése. Elvileg azért végezték ezt a műtétet, hogy minél kisebb sérülés, szövethiány legyen, de pont akkor lehet nagyobb eséllyel elkaszálni a n. facialist, ha nem látjuk, ha nem preparáltuk ki. Ha meg mégis megvan az ideg, akkor onnantól meg már mehet akár ez az újabb 5-ös felosztású szegmentrezekció, nem jelent sokkal hosszabb műtéti időt. Még akkor is problémának érzem az extracapsularis disszekciót, hogy manapság elvileg van idegmonitorizálási lehetőség, még ha idehaza ez nem igazán elérhető.

süti beállítások módosítása