A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Hatalmas nyálkő - fotón

2016.01.28. | drHorváthTamás |

Címkék: nyál nyálkövesség

Egy hatalmas nyálkövet szedtem ki egy kolléganőnk submandibularis nyálmirigyének kivezetőcsövéből, a száj felől:

 salivary_stone.jpg

Kérdezte, hogy mi lehet az oka, hogy nyálköve alakult ki, én pedig azt mondtam, hogy pontosan nem fogom tudni megmondani, de sok minden szóba jön. Pl. annak idején az volt a mondás, hogy ez a fajta "kövesedés" egy hajlam, tehát pl. akinek veseköve vagy epeköve van/volt, annak nagyobb eséllyel lesz nyálköve, mint a többieknek, egy 1990-es cikkben is ezt írják. Aztán ami még szóba szokott jönni, hogy annak lehet még nyálköve, aki kevés folyadékot fogyaszt, erről írtam is már korábban. Nemcsak a bevitt folyadék mennyisége, de maga a víz minősége, összetétele is közrejátszhat a nyálkő kialakulásában. Ezzel szemben egy szintén nem túl régi kutatás szerint inkább a dohányzás, illetve valamennyire a vízhajtó szedése lehet rizikófaktor a nyálkövességre, semmint az előzőek. Nem tartom kizártnak, hogy egyébként egy szűkület is lehetett a kő képződésétől distalisan (előfordul az ilyen), csak aztán mikor a kő elkezdett nőni, a szűkület is tágult valamennyire, így később ezt már nehéz igazolni. De ez csak egy teória, ki tudja.

süti beállítások módosítása