A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Nyálkövesség

2011.03.16. | drHorváthTamás | komment

Címkék: nyálmirigyek betegségekről részletesebben nyálkövesség

Nemrég találkoztam egy -orvosi szemmel- szép nyálkővel (sialolith). A beteg a zsebében hozott magával egy kb. 0.5 cm. átmérőjű kövecskét, ami egy ásítás során pattant ki a szájfenekéből. Le is fényképeztem: 


Ráadásul még ott tátongott a nyelv alatti nyálmirigy kivezetőcsöve is. Ritkán látszik ennyire tágnak:


A beteg egyébként már sokkal jobban volt mikor láttam, előtte napokig egy egyoldali, fájdalmas, szájfenéki duzzanattal kínlódott, ami elsősorban a kő távoztával javult. Fogász látta, mivel először fogászati okból kialakult nyirokcsomógyulladásra volt gyanú, de aztán az nem igazolódott. Így, hogy a nagy kő távozott, már csak sok folyadék és savanyú italok fogyasztása szükséges, hogy még hígabb legyen a nyál és több termelődjön, ezzel kvázi ki lehet mosni a mirigyből a maradék szemcséket.

A nyálkövesség kialakulásának pontos mechanizmusa nem ismert, bár az biztos, hogy egyrészt kell hozzá, hogy valamilyen okból kifolyólag megváltozzon a nyál összetétele, konzisztenciája (pl. kevés folyadékot fogyaszt valaki), illetve nagy eséllyel szükség van egy "magra", amire kicsapódhatnak a nyálból bizonyos kalciumtartalmú anyagok. Ilyen mag lehet például leszakadó hámsejtek a nyálvezetékben, ami akár egy gyulladás miatt is bekövetkezhet. Leggyakrabban az állkapocs alatti nyálmirigyben alakulnak ki ilyen kövek, de előfordulhat máshol is. Ennél a betegnél a nyelv alatti mirigy volt érintett, ez a második leggyakoribb lokalizáció.

A kövek főleg akkor okoznak problémát, ha elakadnak a nyálvezetékben, és mögötte pang a nyál. Tipikus tünet, hogy a beteg arca oldalt, vagy a szájfeneke étkezés során relatív hirtelen megduzzad, fájdalmassá válik. Ha a sokáig pangó nyál befertőződik, akkor gennyes nyálmirigygyulladás is kialakulhat, ezt inkább idősebb betegeknél látjuk.

A nyálkövesség diagnózis felállítása elsősorban a klinikumon alapul, de röntgenvizsgálattal és esetleg ultrahanggal is meg lehet támogatni a sima fül- orr- gégészeti vizsgálatot. Sajnos nem minden kő ad röntgenárnyékot, így nem mindig lehet őket kimutatni. Szerencsés esetben a kövek maguktól távoznak, mint ahogy az a fenti betegnél is történt. Ha a nyálvezetékben van a kő, akkor esetleg óvatos masszírozással lehet rásegíteni, illetve a már fent említett "mirigyátmosás" is segíthet. Szondával is lehet kicsit tágítani a vezetéket. Peches esetben, ha magától nem óhajt távozni a kő, akkor rá kell metszeni a nyálvezetékre. Még pechesebb esetben, ha a mirigyállományban van a kő, és szintén nem oldódik meg konzervatív úton, akkor az egész mirigyet el kell távolítani. Ez utóbbi esetben nem kell félni, marad elégséges mennyiségű nyál.

süti beállítások módosítása