Aki házilag állít össze magának orrmosó folyadékot, annak hasznos lehet az a kutatás, ami most jelent meg az International forum of allergy & rhinology-ban. Azt vizsgálták, hogy vajon mennyire szaporodnak el a kórokozók a házi gyártmányú orrmosó folyadékokban, és hogy mit lehet ez ellen tenni. Az derült ki, hogy az elkészítést követően akár sajnos már egy nap múlva is kimutathatók kórokozók a folyadékban, 1 hét után pedig már 35%-ban fordult elő valamilyen baci. De ez csak a szobahőmérsékleten tárolt orrmosókra volt igaz, a hűtőben tartott folyadékokban nem volt, egyben sem. Tehát 1-es számú, legfőbb szabály: Tartsuk hűtőben az elkészített orrmosót!
Bár a felforralás az egyik legősibb módszer a fertőtlenítésre, a felforralt vízben is később kitenyészett kórokozó, ezzel szemben a desztillált vagy a palackozott vízből nem annyi. Emiatt a cikk szerzői inkább a 2 utóbbi folyadékot, semmint a felforralt vizet ajánlják az elkészítéshez.
A fentihez részben kapcsolódik a harmadik megfigyelésük: A baktériumok jobban szeretik a hypotoniás oldatot, mint az izo- vagy hypertoniás folyadékot, ez utóbbiakban kevésbé élnek meg. Tehát azt javasolják, hogy ne hypotoniás oldatot használjunk az orrba. Ez csak a desztillált víznél érdekes kifejezetten, mert az aztán elég hypotoniás, azt mindenképpen fel kell tuningolni sókkal.
Egyébként ez az orrmosás kérdés szerintem nincs eléggé hangsúlyozva, pedig pl. krónikus melléküreg-gyulladásban már evidens kezelési forma, alternatíva. Ja és ha már orrmosás, ne felejtsük el a babasampont sem!