A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Orröblítés gyermeksampon oldattal

2011.04.09. | drHorváthTamás | 6 komment

Címkék: orr fess műtét melléküregek melléküreggyulladás idült orröblítő

Krónikus melléküreggyulladás műtéte (FESS) után általában mindenki egyéni ízlés szerint gondozza a betegeket, erre nincs általános előírás, recept. Legtöbbször azért valamit tevőlegesen csinálunk, reménykedve abban, hogy az gyorsítja a műtét utáni felépülést, lassítja a recidív betegség kialakulását, és csökkenti a panaszokat.

Ősszel egy lengyel kolléga arról mesélt nekem, hogy teljesen jól bevált nála FESS műtét utókezelésre a babasamponos orröblítés. Először azt hittem, hogy nyelvi problémák vannak, vagy ő magyaráz valamit félre, vagy én értem rosszul, de aztán kiderült, hogy nem, ez teljesen komoly. Ő műtét után 2-3 hétig napi szintű samponos öblítést javasol a betegeinek, ami úgy tűnik, hogy bevált. Most megtaláltam a hozzávaló irodalmat is: USA kollégák 3 éve publikáltak egy erről szóló tanulmányt az American Journal of Rhinology-ban. Ők azt tapasztalták, hogy 4 hétig napi 2x az orrba adott, 1%-os babasampon oldat hatékonyan gátolja a Pseudomonas biofilmek kialakulását, más, szintén patogén baktériumokat is megöl, és ráadásul oldja a pörkös váladékot is. A hatás-mellékhatás profil meglehetősen jónak bizonyult. Bár volt olyan, akinek a nyálkahártyát irritálta az oldat, ő abba is hagyta az öblítést, de jóval több embernek javultak a panaszai.

Azt gondolom, hogy érdekes volt a felvetés, hiszen egy gyerkőc fejére kenhető dolog nem lehet toxikus, de mégis effektívnek kell lennie, szóval nyugodt szívvel lehet akár orrba is spriccelni. Ez mindenképpen egy költséghatékony megoldás lehet annak, aki nem tudja megfizetni a speciálisan erre a célra kifejlesztett orröblítőket.

süti beállítások módosítása