A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Műtétet igénylő egyoldali arcüreg-gyulladás = fogászati ok?

2015.08.10. | drHorváthTamás |

Címkék: orr fogászat arcüreg melléküregek melléküreggyulladás idült

Most jelent meg egy cikk a Journal of Cranio-Maxillofacial Surgery-ben az egyoldali arcüreg-gyulladás okairól. Sajnos csak az absztrakthoz férek hozzá, de már az önmagában is érdekes. Müncheni kollégák 174, egyoldali arcüreg-gyulladás miatt műtőasztalra került esetüket elemezték retrospektíven, és arra az eredményre jutottak, hogy 75%-ban valamilyen fogászati betegség vagy beavatkozás vezetett a betegség kialakulásához, és ebbe még nem vették be a sinus lifting vagy implantáció után kialakult betegséget. Orr eredetű okot csak 7.5%-ban találtak, 8 betegnél gyógyszer-okozta osteonecrosist, 2 esetben rosszindulatú daganatot találtak, és összesen 10%-ban nem sikerült kideríteni, mi indította el a betegséget.

Meglepett, hogy egyetlen papillomás - itt elsősorban invertált papillomára gondolok - beteget sem találtak, pedig egy az arcüreg természetes szájadékát lezáró papilloma is okozhatna egyoldali arcüreg-gyulladást. Vagy lehet, hogy ez a rhinogen okok között van felsorolva? De ha már külön kiemelik az osteonecrosist, akkor a papillomával is megtehették volna ugyanezt - ha volt egyáltalán ilyen betegük. Orr-eredetű okok esetén én elsősorban mondjuk egy az adott arcüreg szájadéka felé ferdülő orrsövényre gondolnék, vagy egy Haller sejtre.

Mindenesetre az a tény, hogy fogászati okból adódóan simán lehet valakinek arcüregproblémája, egyáltalán nem meglepő, lassan 6 éve lesz, hogy már itt a blogon is írtam erről. Inkább az arányok az érdekesek, illetve az, hogy ha fogászati eredetű egy arcüreg-gyulladás, akkor annak akár egész más mikrobiológiája lehet, mint a rhinogen sinusitisnek, jóval nagyobb eséllyel tartalmazva anaerob baktériumot. Ez pedig az antibiotikum választásnál lehet fontos.

süti beállítások módosítása