A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Az invertált papilloma stádiumbeosztása

2010.10.29. | drHorváthTamás | komment

Címkék: orr onkológia homloküreg arcüreg melléküregek rostasejt invertált papilloma stádiumbeosztás

Pár napja írtam az orr- és melléküregi papillomákról. Ezek közül számunkra a legfontosabb az invertált papilloma, mivel messze az a leggyakoribb fajta, amelyből vagy amely mellett később rosszindulatú daganat is kialakulhat. Mint azt akkor is írtam, ezt a betegséget a műtét során potenciálisan rosszindulatúnak kell tekinteni, és ennek megfelelő műtétet kell elvégezni. Viszont ahhoz, hogy tervezni lehessen és az eredményeket is össze lehessen hasonlítani, mindenképpen hasznos, ha van egy stádiumbeosztási rendszerünk. Mint arról már szintén írtam, a rosszindulatú daganatoknál van ilyen egységes rendszer, ez a TNM beosztás. Azonban az invertált papilloma különleges szövettani státusza (rákmegelőző állapot, precancerosis), valamint a melléküregrendszer bonyolult volta miatt a hagyományos TNM beosztás itt nem érvényesül.

Többen próbáltak már staging rendszert létrehozni az invertált papillomára. Az első ilyen beosztás Skolnick nevéhez fűződik, és 1966-ban született. Manapság a Krouse által 2000-ben létrehozott rendszer terjedt el leginkább. Ez a beosztás tartalmazza a kiindulás helyét, a terjedés irányát, és a malignitás (rosszindulatúság) jelenlétét vagy hiányát.

A Krouse-féle rendszer:
I-es stádium: Az invertált papilloma csak az orrüreg egy régiójára terjed, nem érinti a melléküregeket, és nem hagyja el az orrüreg területét. Malignitás nincs.
II-es stádium: Az invertált papilloma eléri az arcüreg szájadékának környékét (osteomeatalis komplexet), beterjed a rostákba és/vagy az arcüreg belső falára. Malignitás továbbra sincs.
III-as stádium: Az invertált papilloma az arcüreg belső falán kívül más arcüregi falat is érint, és/vagy beterjed a homloküregbe és az iköbölbe. Még mindig nem látható malignitás.
IV-es stádium: Az invertált papilloma az orr- és melléküregrendszeren túl növekedik, és/vagy megjelenik a malignitás, tehát laphámráksejtek a tumormasszában.

A staging rendszernek a kezelés meghatározásában döntő szerepe van. Míg az I-III-as stádiumban elvileg endoszkóppal is ki lehet venni a papillomát, addig a IV-es stádiumban már mindenképpen a külső feltárás jön szóba.

süti beállítások módosítása