A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Mit tudnak a szülők az akut középfülgyulladásról?

2015.07.18. | drHorváthTamás | komment

Címkék: fül antibiotikum gyermek fül orr gégészet középfül középfülgyulladás akut

Most jött ki egy ausztrál felmérés arról, hogy középfülgyulladás esetén mit tudnak és hisznek a szülők a gyerekekük betegségéről.

Az egyik fontos eredmény, hogy a szülők nem tudnak eleget magáról a középfülgyulladásról. Vagyis nagyon szór a dolog. Sokan azért tudják a lényeget, de például szintén nem kevés embernek abszolút nincs elképzelése erről az ügyről, hogy miért is fáj a gyereke füle, mi is az a középfülgyulladás. Persze nem reális elvárás, hogy minden laikus kenje-vágja a fül- orr- gégészetet, de az alapokat azért jó lenne tudni, elsősorban a gyerek érdekében.

A másik fontos tény, hogy a kezelést illetően mindegyik szülő csak és kizárólag az antibiotikumban hitt és csak erről tudott. Míg például a sima gyulladásgátló gyógyszerek (ibuprofen, diclofenac, stb.) eszükbe sem jutottak. Na itt biztos lenne különbség, ha magyar felmérés is lenne, és kivételesen egyértelműen a mi javunkra. Legalábbis nekem az az érzésem, hogy szerencsére itthon a szülők nagy része úgy jön, hogy valami gyulladáscsökkentőt, fájdalomcsillapítót már adott a szerencsétlen gyereknek. Ugyanakkor a fokozott antibiotikumigény itthon is megvan, nem ritkán hangzik el az a mondat, hogy "én csak antibiotikum receptért jöttem". Miközben ott van az egyre komolyabb antibiotikum-rezisztencia, a mellékhatások, illetve adott esetben fölösleges pénzkiadás. Persze szó sincs arról, hogy nem kell adni antibiotikumot középfülgyulladásban, de nem kapásból mindenkinek, automatikusan

süti beállítások módosítása