A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Kiterjesztett cholesteatoma differenciál diagnosztika

2015.05.01. | drHorváthTamás | komment

Címkék: fül onkológia hallójáratgyulladás dobhártya cholesteatoma középfül külsőfül hallójárat dobhártyagyulladás

Nemrég láttam egy beteget, aki azzal jött, hogy semmi különös, csak megint begyulladt a füle, nem hall rá, kicsit érzékeny, meg kicsit folyik. Aztán kiderült, hogy egy elég rendes atticus cholesteatoma van a fülében, nagy területen elpusztult a lateralis atticusfal, és a hámzsákból dőlt a keratinmassza, ami egyébként az egész hallójáratát is kitöltötte. Szegényt elég negatívan érte a hír, mikor azt mondtam, hogy egy időzített bomba van a fülében, mert konkrétan ez a diagnózis még nem hangzott el korábban. Gondoltam ennek kapcsán összeszedem, hogy mivel lehet összekeverni a cholesteatomát, illetve mik azok az egyéb fülészeti kórképek, amik megnehezíthetik a diagnózis felállítását.

- Mesotympanalis krónikus középfül-gyulladás. Tüneteit illetően nagyon hasonló betegség, rossz a hallás, folyhat a fül, nem nagyon fáj, és ha olyan alakú/helyzetű a dobhártya perforáció, valamint letapadások is vannak. akkor nem biztos, hogy könnyen eldönthető, hogy most egy sima lyukat, vagy egy hámzsák szájadékot látunk.

- Krónikus dobhártya gyulladás. Ez akár polipképződéssel is járhat, ami ugye mindig gyanús egy mögöttes cholesteatomára. De polip nélkül is nézhet ki úgy a dobhártya egy krónikus myringitisben, hogy szívünk szerint megnéznénk belülről is. Ugyanakkor nem látunk zsák szájadékot, illetve helyi kezelésre (szárítás, TCA, merbromin, bórsavpor, elocom, stb.) előbb-utóbb jól reagál. Viszont ami a zsák szájadék hiányát illeti, valamikor januárban operáltunk Kálmán Judit kolléganőmmel egy beteget, akinek egy olyan résszerű szájadék volt a hátsó-felső negyedben, hogy nem lehetett észrevenni. Mindenesetre kérdéses esetben képalkotó segíthet a döntésben.

- Malignus tumor a hallójáratban/középfülben. Szerencsére ritka, de ez valóban egy differenciál-diagnosztikai kihívás. Ami segíthet felállítani ezt a diagnózist, az a cholesteatomához képest kevesebb/hiányzó keratinmassza, az aránytalanul nagy, és nem szokványos lokalizációjú destrukció (nem az atticusra lokalizált), valamint elég jellemző a széli finom, nem annyira polipos jellegű granuláció.

- Sima hallójárat gyulladás. A hallójárat-gyulladást persze nehéz összekeverni a cholesteatomával, viszont egy konszekutív otitis externa meglassíthatja a diagnózis felállítását. Pláne, ha a folyás miatt beszűkül a hallójárat, és amint feltágulóban van, örömünkben rögtön áttérünk a burow csíkról a fülcseppre, aztán viszontlátás.

- Keratosis obturans. Ez csak annyiból érdekes, hogy ez a fajta hallójárati hámtörmelék akár nézhet ki pont úgy is, mint a cholesteatomás keratinmassza, csak éppen a cholesteatoma hiányzik mögötte. Persze egy alapos tisztítás eldönti a kérdést.

- Benignus necrotizáló otitis externa. Ez egy ritka kórkép, én még nem is láttam, vagy legalábbis nem diagnosztizáltam (sajnos a kettő között van különbség...). Ez inkább a hallójárati cholesteatoma differenciál diagnosztikájához tartozik, ami végül is egy külön entitás, de ha ez az eltérés a hátsó falon (is) van, akár gondolhatnánk azt is, hogy ott tör át a mastoidból a cholesteatoma.

 

süti beállítások módosítása