A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Myringitis bullosa - hólyagos dobhártya-gyulladás

2014.12.13. | drHorváthTamás | komment

Címkék: fül dobhártya középfül középfülgyulladás akut dobhártyagyulladás

Lefényképeztem egy myringitis bullosát (hólyagos dobhártya-gyulladást):

bullous_myringitis.jpg


Régen, közel 100 évvel ezelőtt egyértelműen az influenzavírust tették felelőssé a bullosus myringitisért, ez már szinte evidencia volt. Ugyanis a nagy influenzajárványok idején sokkal többször találkoztak az akkori kollégák ezzel a betegséggel, mint máskor. De ezt már 1937-ben megcáfolta Karelitz, és azóta sem sikerült szoros összefüggést kimutatni. Aztán volt egy időszak, mikor eléggé a Mycoplasmákra akarták kenni ezt a betegséget, de azóta számos kutatás azt mutatta, hogy nem a Mycoplasma okozza (cikk, cikk, cikk). Az influenzán túl, próbáltak más vírusokat is keresni, de egyelőre nem igazolódott spéci vírusfertőzés a háttérben. Nagyjából most az a felállás, hogy ugyanazon kórokozók állhatnak a háttérben, mint egy sima középfülgyulladásnál, csak éppen egy extra manifesztációt látunk ezekben az esetekben.

Önmagában az is egy kérdés, hogy ez egy külön klinikai entitás-e, vagy pedig az akut középfülgyulladás szövődménye, részjelensége. A kórokozóhoz hasonlóan ez sem egyértelmű, de inkább az utóbbi tűnik valószínűnek, mivel az esetek nagy részében a dobüreg nem légtartó. Ugyanakkor sokszor meg nem látni egyéb eltérést a hólyago(ko)n kívül, és a dobüreg légtartó. Például a fent lefényképezett fülnél is az első negyedek szép, szintben álló dobhártyaként jelentek meg, és levegő volt a dobüregben. Ha valakinek a fénykép alapján úgy tűnik, hogy ez nem igaz, akkor az a fénykép minősége miatt van így. Légtartó volt, na.

A hólyagképződés a subepithelialis rétegben történik meg, de nem kizárt, hogy submucosusan. Még szerencse, hogy csak két oldala van a dobhártyának, és nincs sokkal több hám alatti rétege :). Én a magam részéről akkor szoktam csak paracentálni a hólyagot, ha nagy fájdalmat panaszol a beteg. Ha nem vészes, akkor hagyom.

Amúgy megtaláltam egy finn kolléga PhD disszertációját erről a témáról, ráadásul az ő munkacsoportjukhoz köthető több fent is idézett cikk is.

süti beállítások módosítása