A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Akut középfülgyulladás szövődményei mostanában

2014.10.11. | drHorváthTamás | 1 komment

Címkék: fül szövődmények fülműtét középfül középfülgyulladás akut mastoiditis mastoidüreg

Két napja találkoztam egy az International Journal of Pediatric Otorhinolaryngology-ban megjelent új pittsburghi tanulmánnyal, ami az akut középfülgyulladás szövődményeiről szól. 15 év alatt 109 szövődménnyel találkoztak a kollégák, ami elsőre nem is tűnik kevésnek, de valójában nem sok, mert ha leosztjuk az évek számával, akkor alig több, mint 7 eset/év. Messze leggyakoribb szövődmény náluk a mastoiditis volt, ez 86%-ban fordult elő. A második leggyakoribb (38%) a subperiostealis tályog lett, míg harmadik helyen (17%) az arcideg bénulás, negyedik helyen (8%) a sinus sigmoideus trombózis, és ötödik helyen (7%) az epiduralis tályog végzett. Még több szövődményt is észleltek, amik között vannak enyhébb (pl. fül mögötti cellulitis), de egész durva dolgok is (agynyomásfokozódás, hydrocephalus, sőt, kisagyi infarktus, Gradenigo szindróma), de ezek szerencsére sporadikusak voltak, legfeljebb 1-1 betegnél észlelték őket. 33%-ban Streptococcus pneumoniae okozta a betegséget, ami kevesebb, mint korábban, nyilván ez részben az oltásoknak is köszönhető. Ami viszont meglepő, hogy ezek fele viszont multidrug rezisztensnek bizonyult. Egyébként 30%-ban nem tudtak érdemben kórokozót kitenyészteni, bár ennek egy része szerintem technikai probléma.

Azért is érdekes nekem ez az egész, mert pont most ügyeletben operáltam Halász Ági kolléganőmmel egy mastoiditises kislányt, és a fenti cikk első két leggyakoribb középfülgyulladás szövődményét mi is megtaláltuk, mastoiditis volt subperiostealis abscessussal. Kék nyíllal jelöltem be a már nagyrészt eltávolított, bőr alá törő tályog falát, a zöld nyíl pedig azt a lyukat mutatja, amin keresztül a folyamat kitört a mastoidüreg külső falán.

mastoiditis.jpg

süti beállítások módosítása