A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Felnőttkorban felismert kongenitális cholesteatoma

2014.02.05. | drHorváthTamás | komment

Címkék: fül cholesteatoma középfül cholesteatoma congenitalis

Nemrég egy prominens kalapács rövid nyúlvány felvetette a lehetőségét, hogy a betegnek congenitalis cholesteatomája van. Vagyis szerintem nincs cholesteatoma, hanem az csak a rövid nyúlvány, de majd meglátjuk, hogy igazam van-e.  A fő ok, ami miatt a fehéres tömegre nem gondolom, hogy cholesteatoma, az az, hogy az egyébként panaszmentes, jól halló beteg 67 éves, miközben a congenitalis cholesteatoma jellemzően 5 éves kor környékén kerül felismerésre. Mindenenesetre gondoltam azért megnézem, hogy van-e valami olyan rekord, hogy a-legidősebb-beteg-akiben-congenitalis-cholesteatomát-találtak. A pubmeden direkt ilyen csúcsot nem találtam, viszont olyat igen, hogy egy 54 éves embernél a dobhártyában fedeztek fel congenitalis cholesteatomát, illetve egy 52 éves emberben a mastoidüregben, Ezekben a speciális formákban végül is simán elképzelhető, hogy csak későn kerül felismerésre, főleg, ha a mastoidüregben van, mert az még a fülbenézés során sem derül ki. Persze ehhez kell az is, hogy sose lobbanjon be, ne legyen perifokális gyulladás, ne készüljön róla képalkotó, stb., tehát elég sok metsző egyenes szükséges. De lehet ilyen. Megkérdeztem Liktor főorvos urat is, hogy ő mit gondol, és ő sem tudta 100%-ig kizárni, bár nagyon kis valószínüséget adna neki.

süti beállítások módosítása