A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

A Wullstein-féle tympanoplastica beosztás

2014.01.05. | drHorváthTamás | 2 komment

Címkék: fül fülműtét dobhártya hallócsontok hallócsontpótlás tympanoplastica dobhártya perforáció wullstein

Horst Ludwig Wullstein a modern középfülsebészet egyik legjelentősebb alakja volt, iskolateremtő munkásságú német fülsebész. Az ő tevékenysége előtt alapvetően a radikális fülműtét volt a krónikus középfülbetegségek kezelésének elsődleges módja, ő tudott elsőként igazán hatékonyan fukcionális megközelítést vinni a középfülsebészetbe a radikalitás helyett. A világon azóta is etalon az ő beosztása a tympanoplastica műtétekre, annak ellenére, hogy a kor már eléggé eljárt a beosztás felett. De például szakvizsgára tudni illik, és ez így van rendjén.

A Wullstein beosztás:

I-es típus: Csak dobhártyaperforáció a probléma, ennek zárása a cél, azaz ez a myringoplasticával egyenlő
II-es típus: A klasszikus leírás szerint a kalapács markolata hiányzik, a liberálisabb megközelítés szerint a kalapácsmarkolat vagy az üllő hosszú szár hiányzik. Ilyen esetben teljes mélységű dobüreg megtartása mellett hallócsontláncolati rekonstrukció történik.
III-as típus: Mind a kalapács, mind az üllő hiányzik, és lapos dobüreg kerül kialakításra a novomembrán kengyel fejére való rávezetésével.
IV-es típus: A kengyel szárai is hiányoznak, de a talp mobilis. Ekkor a kerekablak került leárnyékolásra, és nem történt dobhártya- és láncolati rekonstrukció
V-ös típus: A kengyel nem mobilis (otosclerosis, tympanosclerosis). Wullstein ekkor a lateralis ívjáraton csinált egy új ablakot, és ott alakított ki hangátviteli lehetőséget, de nem történt dobhártya- és láncolati rekonstrukció.

Azzal együtt, hogy ez már nem korszerű felosztás, szerintem elvek szempontból mindenképpen nagyon hasznos ismerni. Sőt, ha a biblia-értelmezésekhez hasonlóan, kicsit távolabbról szemléljük, és nem okvetlen szó szerint vesszük a felosztást, még ma is megállja helyét, hiszen mindegyikhez lehet rendelni valami korszerű beavatkozást. Egyedül a IV-es típus sántít, de oda is sikerült kiizzadnom magamból egy műtétet :).
Mire gondolok itt?

I-es típus: Dobártyapótlás
II-es típus: Hallócsontláncolati rekonstrukció
III-as típus: Tympanoplastica rossz fülkürt esetén
IV-es típus: Kiterjedt, a stapesfülkét is érintő cholesteatoma első szakasz, ha a fülkéből nem tudtuk biztonsággal kiszedni a matrixot. Kétségtelen, hogy kerekablak árnyékolás itt nem történne, és vélhetően ez csak átmeneti megoldás, mert lenne második szakasz, bízva abban, hogy akkor ki tudjuk szedni a residualis cholesteatomát, már persze ha ki tudjuk...
V-ös típus: Stapesműtétek

Egyébként ha minden igaz EZ az eredeti leíró Wullstein cikk, bár ebben nem vagyok 100%-ig biztos.

süti beállítások módosítása