A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

A fül herpesze (herpes zoster oticus - Ramsay Hunt szindróma)

2013.12.15. | drHorváthTamás | komment

Címkék: fül fülfájás arcideg betegségekről részletesebben herpes herpes zoster arcideg bénulás

Hosszú idő után láttam egy Ramsay Hunt szindrómás, azaz herpes zoster oticus-os, magyarul fül herpeszes beteget. Igazából önmagában a Ramsay Hunt szindróma megnevezés kevés, mivel ez a név több betegséget is takar, és a helyes kifejezés ebben a vonatkozásban a Ramsay Hunt szindróma, II-es típus. De a fül herpesz sem teljesen korrekt, mivel a betegség az arcideget, a nervus facialist érinti, csak hát az a fülön megy keresztül. Ennél a betegségnél a herpesvírus a n. facialis ganglion geniculi nevű idegdúcából támad, ami a középfül-belsőfül határán helyezkedik el, és elsősorban az ízérzésért felelős chorda tympani ideg működéséhez szükséges, bár egyéb paraszimpatikus és motoros rostok is vannak benne. Ez utóbbiak miatt a vezető panasz az arcidegbénulás, a beteg adott oldali arcmimikai izomzata részlegesen vagy teljesen lebénul. Emellett az arcideg a hallójárat bőrének beidegzésében is részt vesz, végül is ezért is fül herpesz, mert az érintett hallójárati bőrszakasz ilyenkor nagyon fájdalmassá válik, és a herpeszre jellemző hólyagok is megjelennek a bőrön.

Tulajdonképpen a fentiekből a jellemző tüneteket össze is lehet szedni:
- Arcidegbénulás
- Azonos oldali fülfájás
- Hólyagok a hallójáratban, esetleg a dobhártyán
- Ízérzés zavar, egész egyértelműen a nyelv azonos oldalán
- Esetleg szem- és szájszárazság a paraszimpatikus rostok miatt

Viszont a fentiek mellett még előfordulhat halláscsökkenés, fülzúgás, és szédülés is, mivel a halló- és egyensúlyideg (n. vestibulocochlearis) ott van a közvetlen szomszédban, ezért a gyulladás azt az ideget is érintheti. Illetve olyan is előfordulhat, hogy nem alakul mi minden tünet, mégis herpes zoster oticus a diagnózis. A leggyakoribb ilyen probléma, amibe személyesen belefutottam, az a herpeszes hólyagok hiánya a fülben. Több ilyen beteget is láttam, nagyon fájt a fülük, facialis-paresis is kialakult, még halláscsökkenésük is lett, de a hólyagok hiányoztak. Ezt az irodalom "zoster sine herpete" néven ismeri -ezt én is csak most tudtam meg-, és  úgy tűnik más is megküzd ezzel a differenciáldiagnosztikai kihívással. Ilyen esetben miért is ne kezdjünk azonnal antivirális kezelést (is)? Ez a gond ezzel rögtön meg is oldódik.

A betegség prognózisa nem kifejezetten rossz, de azért előfordul, hogy az adekvát kezelés ellenére nem javul meg tökéletesen az arcideg működése. Úgy tűnik, hogy a mozgató rostok és a paraszimpatikus rostok együttes érintettsége rontja a kilátásokat, legalábbis a szemzárási nehezítettség és a szemszárazság együttes fennállásánál ezt már megfigyelték., de az idősebb életkor, és a több ideg érintettsége sem túl jó jel.

süti beállítások módosítása