A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Kórokozó-specifikus jelek középfülgyulladásban

2013.11.09. | drHorváthTamás | komment

Címkék: fül gyermek fül orr gégészet középfülgyulladás akut streptococcus pneumoniae moraxella haemophilus

Betegvizsgálat során az egyik legfontosabb kérdés, hogy ott helyben sikerül-e minél pontosabban diagnosztizálni egy adott betegséget, vagy szükség van-e további vizsgálatokra. Például jó lenne tudnunk azonnal eldönteni, hogy egy fertőzést baktérium vagy vírus okoz, mert nem mindegy, hogy adunk-e rögtön antibiotikumot, vagy sem. Sőt, ha baktérium, az sem mindegy, hogy milyen baktérium okozza a fertőzést, mert egyes baktériumok ártalmatlanabbak, míg mások nem,  egyesek ellenállóbbak bizonyos antibiotikumokra, míg mások nem, stb.

Ez onnan jutott eszembe, hogy a múltkori, visszatérő középfülgyulladásos bejegyzés után elkezdtem kicsit jobban körbejárni a gyermekkori gennyes középfülgyulladás mikrobiológiájának kérdését. Gyerkőcök esetében kifejezetten fontos, hogy hamar dönthessünk, hiszen nekik komoly nyúzás minden vizsgálat, sokszor két embernek kell lefogni őket, hogy egyáltalán belenézzünk a fülükbe, nemhogy még ezek után vérvétel, tenyésztés, stb. Szóval jó lenne minél előbb tudnunk, hogy mivel állunk szemben. Kíváncsi voltam, hogy az "öreg" kollégáktól összeszedett, szóbeszéden alapuló tudáson túl, van-e valami közlemény is arra vonatkozólag, hogy vannak-e olyan jelek, tünetek, ami alapján rögtön lehet a kórkozóra következtetni egy gyerek gennyes középfülgyulladásánál. Szerencsére 3 cikket is találtam, egyet a Vaccine-ben, egyet az Acta Otorhinolaryngologica-ban, egyet pedig a Clinical Infectious Diseases-ben.

A lényeg, hogy a klasszikus 3 kórokozós választási lehetőségben (Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis) vannak olyan jelek, amik segíthetnek eldönteni a kérdést. Ugyan mindenhol kihangsúlyozzák, hogy ezek nem mindenható, garanciális tünetek, de mindenképpen használhatók. Markáns különbségek mutatkoztak a következtethetőség szintjén is, mert míg szegény Moraxella nem egy tipikus kinézetű betegséget okoz, addig a Streptococcus pneumoniae-t jobban egyértelműsíthetik bizonyos eltérések. De ez pont nem is baj, mert míg a Moraxella alapvetően ártalmatlanabb fajta, addig a Streptococcus remek szövődményeket tud okozni, például agyhártyagyulladást.

Szóval a klinikai jelek, amikből következtetni lehet:

Streptococcus pneumoniae:
- Súlyosabb, gyorsabb lefolyás/kialakulás
- Magas láz
- Nagyobb eséllyel spontán dobhártya-perforáció
- Lobos, nagyon vaskos dobhártya, a kalapács markolata alig/nem látszik

Haemophilus influenzae:
- Gyakori együttes kötőhártya-gyulladás
- A fültükri kép kevésbé durva, inkább látszik a dobhártya mögött a genny, és a kalapács markolata is jobban kivehető

Moraxella catarrhalis:
- Nincs kifejezett valószínüsítő jel

Talán ezek tényleg segítenek, hogy legalább a legveszélyesebb Streptococcusnak hatékonyabban el tudjuk látni a baját.

süti beállítások módosítása