A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Amikor az A csoportú Streptococcus nem reagál a penicillinszármazékokra

2013.10.03. | drHorváthTamás | komment

Címkék: antibiotikum mandulagyulladás garat fertőzéses betegségek streptococcus moraxella antibiotikum rezisztencia

Már volt téma itt a blogon, hogy miért adhatunk, sőt adjunk simán penicillin-származékokat az A-csoportú Streptococcus fertőzések, pl. tüszős mandulagyulladás esetén. Ugyanakkor az is ismert, hogy egyidejűleg jelen lévő másik kórokozó, pl. Moraxella a kezelés effektivitását csökkenti. Mégis, a gyakorlat az, hogy adjuk a penicillin-származékokat, jellemzően amoxicillin-klavulánsavat, aztán a beteg gyorsan meggyógyul. De néha viszont nem, vagy nagyon lassan, mondjuk csak 2-3 doboz antibiotikum után.

Most Itzhak Brook, aki egy elég neves infektológus -legalábbis egy csomó jó cikkem van tőle, úgyhogy gondolom híres- megírta a Journal of Pediatric Infectious Diseases-ben, hogy miért is fordulhat elő ez a jelenség. Ő is azzal kezdte, hogy polimikróbás fertőzés esetén, ha a másik baktérium béta-laktamáz termelő, akkor hatástalan, vagy legalábbis lassan ható lehet a penicillin. Aztán az is lehet, hogy ez a Moraxella, vagy más baktérium ko-aggregál a Streptococcus-szal, és ezáltal jobban tapad, mondhatni agresszívabbá válik a Streptococcus. Erről külön is találtam egy jó cikket. De oka lehet, hogy hiányoznak alapvető, jó baktériumok a garatból, ami megint csak a fertőzés agresszióját növeli. Illetve az is tényező, hogy az antibiotikumok -így a penicillin is- nehezen hatolnak be a mandula cryptáiba, főleg, ha ott genny is található. Illetve ezen a tájékon a Streptococcusok is alkalmasint a sejteken belül szaporodhatnak, ami szintén csökkenti az effektivitást. Egyébként főleg ez utóbbi miatt, Brook professzor inkább cefalosporinokat javasol, elsősorban a visszatérő betegség/panaszok esetén.

Egy külön érdekesség, hogy most találtam meg Itzhak Brook blogját, ami a mandulagyulladásról szól, ott is van egy bejegyzés a fentiekről.

süti beállítások módosítása