Koronavírus (COVID19)

 

Figyelem! A koronavírus (COVID19) járvány idején sokkal nehezebb és járványügyi szempontból kockázatosabb fül- orr- gégészetre eljutni. Emiatt bizonyos fül- orr- gégészeti panaszok kapcsán a betegeknek sokszor maguknak kell eldönteni, hogy mennyire sürgős a problémája, és jó pár dolgot otthon kell megoldaniuk. Ebben próbálunk segítséget nyújtani azzal, hogy kollégáink szakterületüknek megfelelően rendszeresen írnak ilyen jellegű bejegyzéseket, amiket összegyűjtve ide kattintva talál meg:

 

koronavírus

a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Amikor az A csoportú Streptococcus nem reagál a penicillinszármazékokra

2013.10.03. | drHorváthTamás |

Címkék: antibiotikum mandulagyulladás garat fertőzéses betegségek streptococcus moraxella antibiotikum rezisztencia

Már volt téma itt a blogon, hogy miért adhatunk, sőt adjunk simán penicillin-származékokat az A-csoportú Streptococcus fertőzések, pl. tüszős mandulagyulladás esetén. Ugyanakkor az is ismert, hogy egyidejűleg jelen lévő másik kórokozó, pl. Moraxella a kezelés effektivitását csökkenti. Mégis, a gyakorlat az, hogy adjuk a penicillin-származékokat, jellemzően amoxicillin-klavulánsavat, aztán a beteg gyorsan meggyógyul. De néha viszont nem, vagy nagyon lassan, mondjuk csak 2-3 doboz antibiotikum után.

Most Itzhak Brook, aki egy elég neves infektológus -legalábbis egy csomó jó cikkem van tőle, úgyhogy gondolom híres- megírta a Journal of Pediatric Infectious Diseases-ben, hogy miért is fordulhat elő ez a jelenség. Ő is azzal kezdte, hogy polimikróbás fertőzés esetén, ha a másik baktérium béta-laktamáz termelő, akkor hatástalan, vagy legalábbis lassan ható lehet a penicillin. Aztán az is lehet, hogy ez a Moraxella, vagy más baktérium ko-aggregál a Streptococcus-szal, és ezáltal jobban tapad, mondhatni agresszívabbá válik a Streptococcus. Erről külön is találtam egy jó cikket. De oka lehet, hogy hiányoznak alapvető, jó baktériumok a garatból, ami megint csak a fertőzés agresszióját növeli. Illetve az is tényező, hogy az antibiotikumok -így a penicillin is- nehezen hatolnak be a mandula cryptáiba, főleg, ha ott genny is található. Illetve ezen a tájékon a Streptococcusok is alkalmasint a sejteken belül szaporodhatnak, ami szintén csökkenti az effektivitást. Egyébként főleg ez utóbbi miatt, Brook professzor inkább cefalosporinokat javasol, elsősorban a visszatérő betegség/panaszok esetén.

Egy külön érdekesség, hogy most találtam meg Itzhak Brook blogját, ami a mandulagyulladásról szól, ott is van egy bejegyzés a fentiekről.