A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Hallócsontpótlás: Lehetséges problémák a columellával

2013.06.22. | drHorváthTamás | 2 komment

Címkék: fül fülműtét középfül hallócsontok hallócsontpótlás columella

Az elpusztult, vagy valamilyen okból eltávolított hallócsontok (elsősorban az üllő) saját csontból történő pótlásáról írt bejegyzéshez is több hozzászólás, kérdés érkezett. Ezek kapcsán úgy gondoltam, megér egy külön posztot az is, hogy milyen problémák léphetnek fel az ún. columellával a behelyezés során vagy után. A felsorolás előtt azt mindenképpen jeleznem kell, hogy szerencsére a kiindulási betegségnél nagyobb bajt nem tud okozni a columella, legfeljebb nem működik jól. Nyilván ez azokat nem vigasztalja, akiknél ez utóbbi eset áll fenn, de legalább ártani nem ártunk vele a betegnek. Az orvosi munka során ezt mindig figyelembe kell venni, nem véletlenül az egyik jelmondatunk a "Nil nocere!", azaz a "Ne árts!"

Tehát a lehetséges problémák:

- Felszívódás: A columella csontszövetből áll, amit ha olyan kedve van a beteg immunrendszerének, akkor akár el is pusztíthat, azaz a beültetett csontdarab felszívódhat. Nem igazán tudok olyan tényezőről, ami előre megjósolja, hogy vajon felszívódik-e, vagy sem. Mindenesetre ennek megelőzésére egy időben ionomer cementtel kentük be a columella egyik oldalát, ami ha minden igaz, a pécsi iskola találmánya, bár ebben nem vagyok biztos. Mostanság viszont csak rövid columellával (ami nem egyenlő a "túl rövid" columellával, lásd később!) vagy interpozitummal találkoztam, ahol szerintem ez kevésbé érdekes.

- Hosszúsági problémák. Ez olyan dolog, aminek valójában már a műtét során ki kellene derülnie, nem pedig utána. A túl rövid columella nem ér hozzá a dobhártyához, vagy ha dobhártyához tapad, akkor nem ér le egészen a kengyelig, vagy annak talpáig, így nem tudja átvinni rendesen a hangot. A túl hosszú columella pedig nyomja a dobhártyát, és a nyomás miatt vagy abban okoz problémát (akár átlyukadást), vagy a columellában indít el csontpusztulással járó folyamatokat.

- Elmozdulás: A columella elmozdulhat, és ha az elmozdulás olyan mértékű, hogy mint a túl rövid columella, nem ér  hozzá vagy a dobhártyához vagy a kengyelhez, akkor ezzel nem tölti be a hangátviteli szerepét.

- Hegesedés: Mint minden műtét, a hallócsontpótlás is heggel gyógyul. Peches esetben a hegképződés a columella környékén is bekövetkezhet, és a hegek gátolják a columella mozgását, ezzel szintén rossz hallást okoznak. Vagyis inkább úgy fogalmaznék, hogy a hallás nem fog javulni, de rosszabb sem lesz. A hegek később akár el is csontosodhatnak, ami kapcsán leginkább talán a csontos dobkeret hátsó pereméhez szokott rögzülni a columella.

süti beállítások módosítása