A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Hallócsontpótlás: üllő helyett columella

2010.09.13. | drHorváthTamás | 20 komment

Címkék: fül fülműtét üllő középfül hallócsontok hallócsontpótlás középfülgyulladás krónikus columella incus

Hallócsontok pótlására, cseréjére több okból kifolyólag is szükség lehet. Többek között a krónikus középfülgyulladás egyik lehetséges szövődménye a hallócsontok elpusztulása. Ennél a betegségnél leggyakrabban a középső hallócsont, az üllő (incus) szokott elhalni, az ő vérellátása a leglabilisabb, ez a legérzékenyebb a tartós gyulladásra. Az idült középfülgyulladás műtétének, a tympanoplasticának az egyik célja - a zárt, légtartó dobüreg kialakítása mellett -, hogy az esetlegesen hiányzó hallócsontok pótlásával javítsuk a hallást. Ez Magyarországon manapság legtöbbször az ún. columella behelyezésével történik.

A columella egy egyenes csontpálca, ami nevét a madarak hasonló alakú hallócsontjáról kapta. A columellához való parányi csontdarabkát a halántékcsontból vesszük ki vésővel vagy esetleg fúróval, majd formára igazítjuk. A columellát úgy kell beültetni, hogy az egyik vége a dobhártyának feszüljön, a másik vége a kengyel hallócsont fején helyezkedjen el. Ezt hívják rövid columellának. Néha azonban nemcsak az üllő, hanem a kengyel (stapes) egy része, a szárai, az ún. superstructura is elpusztul. Ilyenkor a kengyel talpát kell a dobhártyával összeköttetésbe hozni. Ez egy hosszabb csontpálcával kivitelezhető, ezt meglepő módon hosszú columellának hívjuk.

A lenti első képen a normál hallócsontláncolat látható (pirossal), a másodikon egy rövid columella (kékkel) az üllő helyett, a harmadikon pedig egy hosszú columella az üllő és a kengyel superstructura helyett.






A columella megfelelő hallást tud biztosítani. Egyébként néha, ha az üllőnek csak egy kisebb része pusztul el, akkor nem feltétlen kell columellával pótolni. Ilyenkor meg lehet próbálni rekonstruálni az üllőt, mivel akkor a természetes állapothoz jóval közelebb álló szituációt lehet teremteni. Erre alkalmas például a ionomer cement, amit ha minden igaz fogászok használnak előszeretettel, de itt is kiváló.

süti beállítások módosítása