A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Ventillációs tubus lebomló anyagból

2013.05.14. | drHorváthTamás | komment

Címkék: fül homloküreg gége orrsövény ventillációs tubus

Olvastam a Laryngoscope-ban, hogy lebomló anyagból készült ventillációs tubus beültetéssel próbálkoznak szingapúri kollégák, egyelőre csak tengerimalacokon. A lebomló anyagból készült implantátumok, beültethető eszközök egy nagyon érdekes és előremutató fejlesztési terület. A grommet tubus esetén ezzel tervezhetővé válna a  dobüreg záródása, ami jelenleg nagyon random. Van úgy,hogy 1-2 hónap után esik ki a tubus, de van úgy, hogy 1-2 év után sem akar. Ugyanakkor azért az elég ritka, hogy egyáltalán ne essen ki a tubus, legalábbis én eddig összesen 2 alkalommal vettem ki, minden más esetben magától távozott. Viszont elgondolkodtam azon, hogy mennyi egyéb fül- orr- gégészeti területen lenne jó felszívódó anyagból készült implantátumokat használni, amik talán még hasznosabbak lehetnének a tubusnál is, legalábbis szerintem. Bár a tubussal annyiból nehéz versenyezni, hogy elég gyakori beavatkozás.

Ezek jutottak eszembe, és még egy ideális lebomlási időt is kigondoltam nekik:

- Fülműtét során, szilikon helyett a dobüreg mediális falára helyezett lemez, összenövés, letapadás megelőzése céljából. Az ideális lebomlási idő 1-2 hónap lenne.
- Orrsövényműtét után, ugyanezen ok miatt berakott lemez. Az ideális lebomlási idő 2-4 hét.
- Homloküreg-műtét során, a recessus frontalisba helyezett stent/drain, ideális lebomlási idő 2-3 hónap.
- Tágító gégeszűkületes betegeknél, ideális lebomlási idő 4-6 hónap.
- Choanalis atresia műtét után behelyezett tágító, ideális lebomlási idő 2-3 hónap.

Mi lehetne még?

Egyébként orrsövényműtéthez vannak már különböző synecchia-gátló dolgok, de egyrészt azok vagy nem lebomlóak,vagy lebomlóak, de nem lemezek, hanem komplett tamponok. Egyébként egyelőre marad az ábrándozás.

süti beállítások módosítása