Koronavírus (COVID19)

 

Figyelem! A koronavírus (COVID19) járvány idején sokkal nehezebb és járványügyi szempontból kockázatosabb fül- orr- gégészetre eljutni. Emiatt bizonyos fül- orr- gégészeti panaszok kapcsán a betegeknek sokszor maguknak kell eldönteni, hogy mennyire sürgős a problémája, és jó pár dolgot otthon kell megoldaniuk. Ebben próbálunk segítséget nyújtani azzal, hogy kollégáink szakterületüknek megfelelően rendszeresen írnak ilyen jellegű bejegyzéseket, amiket összegyűjtve ide kattintva talál meg:

 

koronavírus

a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Biofilmek a megnagyobbodott mandulákban

2013.02.04. | drHorváthTamás |

Címkék: mandulagyulladás torokmandula biofilm streptococcus staphylococcus

Meggyőződésem, hogy a krónikus mandulagyulladás egyik legfőbb oka a mandulában kialakuló biofilmek, csak ezt még nem tudjuk rendesen bizonyítani. Hiszen a biofilmek pont passzolnak a mandula kérdéskörbe: krónikus fertőzés, amit nem lehet gyógyszerrel kiirtani, vannak ott szűk járatok is (lacunák), ahol pont könnyen meg tudnak telepedni a bacik és háborítatlanul tudnak biofilmet kialakítani, és van élettelen anyag is (detritus), amit könnyen be tudnak vonni. Ugyan már van némi irodalma ennek a kérdésnek a mandulagyulladás kapcsán (pubmed), de szerintem később még nagyobb durranás várható.

Mindenesetre most egy fontos újabb bizonyíték került elő, amit az International Journal of Pediatric Otolaryngology cikkében olvastam. Úgy néz ki, hogy van összefüggés a visszatérő mandulagyulladás, a mandulák megnagyobbodása, és a biofilmképződés között. Legalábbis a nagyobb, hypertrophiás mandulákban nagyobb eséllyel alakult ki biofilm, mint a kevésbé nagyokban. Érdekes -bár a kis elemszám miatt nem biztos, hogy valós megfigyelés-, hogy a kisebb mandulákban kizárólag erős biofilm képző baktériumokat találtak. Tehát eszerint akár az is kimondható, hogy a hypertrophiás mandulákban a kevésbé agresszív biofilmképzők is meg tudnak telepedni. Érdekes a mikrobiológia is: jellemzően Staphylococcus volt a biofilmek domináns kórokozója, de elvétve találtak Streptococcus pyogenest, Haemophilust, és Pseudomonast is. Közben mi meg állandóan az AST-vel jövünk, ha krónikus mandulagyulladásról van szó, aminek a Staphylococcusokhoz semmi köze, kizárólag a Streptococcusok esetén működik.

Persze a fentiek alapján még nem lehet a pontos, egyértelmű oki következtetéseket levonni. Lehet, hogy az egész tök véletlen, nincs is ok-okozati összefüggés a mandula-megnagyobbodás, a biofilmek, és a krónikus vagy visszatérő gyulladás között. Akár fordítva is lehet: az eleve valamilyen más okból krónikusan gyulladttá vált mandulában könnyebben alakul ki a biofilm, és könnyebben nagyobbodik meg... Ki tudja? Na mindegy, kíváncsi vagyok, mi lesz itt az elkövetkező években. Ha lenne valami olcsó, egyszerű, de hatékony biofilm detektor, ami a mandula állományában is működne, sok mindenben okosabbá tenne minket. Addig is a biofilm egy vallás, és én megvallom ebben a vonatkozásban is.