a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

A nyálmirigyek működését egy "belső óra" szabályozza

2012.07.20. | drHorváthTamás |

Címkék: nyálmirigyek parotis parkinson betegség

Most olvastam, hogy jópár olyan gént sikerült azonosítani a nyálmirigyekben, ami a mirigyek ritmikus, napszakhoz kötött működését befolyásolja. Az általuk kódolt fehérjék, ion- és vízcsatornák, markerek mind a normális nappali-éjszakai (fény-sötét) körülmények között szabályozott, változó működést mutatnak, de teljes sötétségben is hasonló módon zajlik a nyálelválasztás. Próbáltam utánanézni, hogy mióta is tudunk erről az egész cirkadián ritmusú működésről, és egy 1971-es Journal of Physiology cikkig tudtam visszamenni. Ebben leírják, hogy nem stimulált parotisban a nátrium és a klór szekréciója mutat napszaki működést, míg stimulált mirigyben a kálium, a kálcium és egyes fehérjék kiválasztása is változik. Egyébként a szájüreg hőmérséklete is napszakhoz kötött.

Twitteren is kiposztoltam ezt a belső órás cikket, és @Hearing_Library reagált rá egy másik tanulmánnyal, amiben a Parkinson betegek fokozott nyáltermeléséről van szó. Ez a tünet is napszaki eltérést mutat, így akár az sem kizárt, hogy a Parkinson betegségnek a nyálproblémái akár az óraműködés befolyásolása kapcsán alakulhatnak ki.