A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Kis nyálmirigy kiindulású daganatok a szájüregben

2012.03.23. | drHorváthTamás | komment

Címkék: onkológia szájüreg nyálmirigyek kis nyálmirigyek

Kijött egy aktuális, a kis nyálmirigyekre vonatkozó onkológiai összefoglaló cikk, melyben indiai kollégák 104 szájüregi lokalizációjú, kis nyálmirigy kiindulású tumor miatt kezelt beteg adatait dolgozták fel.

Jellemzően sajnos rosszindulatú daganatokat találtak. Összvissz 17 jóindulatú tumort regisztráltak, melyek mind pleomorph adnomának bizonyultak. A többi, rosszindulatú elváltozás közül messze a legtöbb (47 eset) adenoid cysticus carcinoma volt, 19 esetben találtak mucoepidermoid carcinomát, 7 betegnek volt részletesebben nem definiált adnocarcinomája, 5-nek low-grade polymorph adnocarcinomája, és 9 betegnek egyéb szövettani típusa.

A rosszindulatú daganatok TNM eloszlása nem volt túl jó, mivel a legkevesebb a T1-es daganat volt (13 beteg), míg T2-es 31 betegnél került felismerésre, T3 illetve T4 stádiumú 18 illetve 25 betegnél. Szerencsére a nyirokcsomó áttétek nem voltak jellemzőek, hiába volt sok T3 és T4-es beteg. Csupán 13 betegnél fedeztek fel nyaki nyirokcsomó áttétet. Távoli áttét pedig senkinél sem volt. Itt muszáj megjegyezni, hogy szemben a többi fej-nyaki rákkal, pont az itt leggyakoribb szövettani típusnak bizonyuló adenoid cysticus carcinoma előszeretettel ad távoli áttétet, sajnos akár évekkel a primer tumor felfedezése és kezelése után is. Szóval kíváncsi lennék ezekre a betegekre mondjuk 5-10 év múlva.

Ami a lokalizációt illeti: a legtöbb daganat a kemény szájpad területéről indult ki, ilyet az esetek több, mint felében találtak. A nyelv területe csak 15, míg a pofa nyálkahártyája 14 esetben szolgált kiindulási helynek. Ennél is sokkal kevesebb volt a többi lokalizáció: felső íny - 6, szájfenék - 5, ajak - 3, alsó íny - 2, trigonum retromolare - 2.

A rosszindulatú tumoroknál túlélés szempontjából a legfontosabb prognosztikai faktor a T stádium volt, illetve az adenoid cysticus carcinoma egyértelműen rosszabb prognózis volt a többi típushoz képest, ennek részben a perineuralis terjedés az oka.

Szóval így állunk jelenleg a szájüregi nyálmirigydaganatokkal. Sajnos az adenoid cysticus carcinoma lehetősége mindig ott van, és ott radikálisnak kell lenni az idegek menti terjedés miatt.

süti beállítások módosítása