a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

A krónikus melléküreggyulladás, mint autoimmun betegség

2011.10.24. | drHorváthTamás |

Címkék: melléküregek melléküreggyulladás idült

Megint itt egy érdekes hír: a Journal of Clinical Allergy and Immunology-ban megjelent egy cikk, ami felveti annak a gyanúját, hogy a krónikus melléküreggyulladás esetleg autoimmun betegség lehet. Chicagoi kollégák a normál populáció orrnyálkahártyájához képest emelkedett antinukleáris antitest szinteket mértek orrpolipszövetben, főleg olyan betegeknél, akiknél ismételt műtétre került sor.

A polipos vagy anélküli krónikus sinusitis kialakulásának pontos oka nem ismert, de elsősorban valamilyen fertőző ágenst hoznak vele kapcsolatba. Viszont miért ne lehetne részben vagy elsődlegesen autoimmun betegség? Hiszen úgy is viselkedik. Krónikus gyulladás, ami szteroidra javul leginkább, és a tudomány mai állása szerint inkább csak gondozni tudjuk az ilyen betegeket, de nem végleg meggyógyítani. Bár mindig próbálkoznak vele, de az antibiotikum nem hatékony ebben a betegségben, legfeljebb a felülfertőződések esetén segít valamennyit.

Az ember akár azon is elfantáziálhat, hogy mindenkinek igaza van, és mondjuk gomba és/vagy staphylococcus aureus indít el egy autoimmun folyamatot. És ha ez igaz lenne, akkor kitörne a világbéke...