A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

A külsőfül érző beidegzése

2011.03.28. | drHorváthTamás | komment

Címkék: anatómia fül külsőfül hallójárat fülkagyló

A külsőfül (fülkagyló, külső hallójárat) érző beidegzése az orrüreg vérellátásához hasonlóan komplex. Nem csak egy, hanem több ideg is részt vesz benne, és ennek klinikai jelentősége is van. Bizonyos betegségekre következtetni lehet a hallójárat vagy a fülkagyló érző beidegzésének vizsgálatával, bár ez a típusú diagnosztika az utóbbi időben, főleg az elérhető jó minőségű képalkotó vizsgálatok korszaka óta komolyan visszaszorulóban van.

A fülkagyló külső felszínének elülső részét, valamint a hallójárat mellső felszínét a nervus auriculotemporalis idegzi be, amely trigeminus ág, konkrétan a n. mandibularis ága (V/2. agyideg). A fülkagyló nagy részét (a belső felszíne, a külső felszín hátsó része) a n. auricularis magnus látja el érzéssel, amely C2-C3  gerincvelői ideg. Ennek egyes rostjai a n. vagus hallójárati rostjaival is összeköttetésben vannak, melyek a hallójárat hátsó felszínét idegzik be. Tehát a vagus (X. agyideg, "bolygóideg") is részt vesz a hallójárat beidegzésben, emiatt figyelhető meg néha az Arnold reflex, azaz egyes betegek hallójáratát piszkálva köhögés váltható ki. Sőt, szintén emiatt alakulhat ki gégerák esetén fülbe sugárzó fájdalom is, mivel a gége beidegzésében is részt vesz. Szintén részt vesz a hallójárat beidegzésében a n. facialis (VII. agyideg) is a n. intermedius révén. Ennek köszönhető a Hitselberger tünet, azaz mikor akusztikus neurinoma nyomási tüneteként hallójárati hypaesthesia alakul ki. Ugyanemiatt a ganglion geniculi herpeszfertőzése esetén (herpes zoster oticus, Ramsay-Hunt szindróma) rendkívül fáj a fül, és a hallójáratban is láthatóak herpeszes hólyagok.

Mindenképpen meg kell említeni a mandulaműtét után fellépő, fülbe sugárzó fájdalmat is, bár az nem a külsőfül, hanem a középfül beidegzésével kapcsolatos. Ennek a fájdalomnak a n. glossopharyngeus (IX. agyideg) az oka, ami a mandula érző beidegzését is ellátja, de a középfül, a dobüreg érzéséért is felelős a n. tympanicus révén.

süti beállítások módosítása