A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Az orrüreg komplex vérellátása

2011.03.25. | drHorváthTamás | komment

Címkék: orr anatómia orrvérzés

Az orrvérzések ellátása legtöbbször egyszerű feladat, néha viszont kifejezetten nehézkes. Sőt, komoly esetekben (pl. rosszul beállított vérhigítás, nagyon magas vérnyomás) lehet, hogy csak Bellocq-szerinti tamponlással, artérialekötéssel, és/vagy embolizációval tudjuk megállítani a vérzést.

Ennek az oka az orr vérellátásnak komplexitása, azon belül is két részből áll a probléma:

  Az orrüreget ellátó két fő artéria nem ugyanabból a nagy értörzsből származik, az üreg egy része a koponyán belülről, a másik része pedig koponyán kívülről kap vérellátást. Az elülső térséget elsősorban az arteria ethmoidalis anterior és az ethmoidalis posterior látja el vérrel, amik az ophtalmica ágai, így végső soron az arteria carotis interna ágai. Viszont az orrüreg hátsó részének fő artériája a sphenopalatina, ami az arteria maxillaris révén carotis externa ág. Míg ez utóbbiból származó vérzés megoldható lehet a carotis externa lekötésével, addig az interna ágak esetében ugyanezt nem lehet megtenni, hiszen azzal gyakorlatilag azonnal agylágyulást okozhatunk.

  A másik probléma, hogy a végágak mind az orrüreg oldalsó falán, mind az orrsövényen seprűszerűen ágaznak el, és a számtalan kis ér közül bármelyikből lehet vérzés. Sőt, még ennél is nagyobb gond, hogy ezek a kiserek anasztomizálnak, direkt összeköttetésben vannak egymással. Tehát nem biztos, hogy önmagában egy fő ér (a sphenopalatina vagy az ethmoidalisok) lekötése, égetése megszűnteti a vérzést, ezért egyes esetekben csak kombináció jön szóba: nagyér égetés/ligatúra + tamponálás az anasztomózisok miatt.

Az orrüreg fő artériáinak belépési pontjai:


1 - arteria ethmoidalis anterior
2 - arteria ethmoidalis posterior
3 - arteria sphenopalatina

süti beállítások módosítása