A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Modern emberkínzás: A hátsó orrvérzés Bellocq szerinti tamponálása

2010.06.10. | drHorváthTamás | 14 komment

Címkék: orr orrvérzés orrtampon orrgarat

Heinrich Károly kollégám a Mentők blogon egyszer írt egy nagyon jó összefoglalót az orrvérzésekről, sok jó ábrával. Ott a hozzászólások között szó volt az első és hátsó orrvérzések közti különbségről. Már régóta szerettem volna írni a Bellocq szerinti tamponálásról, ami a hátsó orrvérzések ellátására szolgál. Durva beavatkozás, senkinek sem szívesen teszünk be ilyet. De bizonyos orrvérzések esetén nem lehet máshogy megfékezni a vérzést, mint ezzel a módszerrel. Ilyenkor az ember előlről-hátulról "bedugózza" az orrüreget.

Ennek sajátos procedúrája van, ezt le is rajzoltam 4 lépésben:

1. lépés:
Az orron keresztül levezetünk valami gumis, rigidebb csőszerűséget, amit aztán a garatban elkapunk, és kihúzzuk a szájon keresztül. Ez általában egy katéter vagy egy tápszonda-szerűség szokott lenni. A vezetőnek használt cső egyik vége a páciens orrából, a másik a szájából lóg ki. Ez sajnos ilyen...



2. lépés:
A csőre rákötünk egy ún. Bellocq tampont, ami egy nagyon keményre gyúrt gézgombóc, melyről két irányba madzagok lógnak le. Az egyik ilyen madzaggal kötjük rá a csőre, melyet az orr felé visszahúzunk. A tampon így először bekerül a szájba (huh), utána a garatba, majd fel az orrgaratba.



3. lépés:
A Bellocq-féle tampont az orr felöli madzagnál fogja erősen behúzzuk az orrüreg hátsó, szűk részébe, a choanába. Ennél a pontnál még a legedzettebb betegek is minimum felszisszennek a fájdalomtól.



4. lépés:
A Bellocq tampont továbbra is feszesen tartva (ehhez asszisztens is kell), az orrüreget teljesen kitamponáljuk ún. réteges tamponálással, majd a Bellocq tampon kilógó madzagját az orrbemenetnél egy szintén keményre gyúrt gécgombócra kötjük, hogy ne essen hátra a torokba, és feszes maradjon a rendszer. Ez kritikus pont! Ha lazul a madzag a réteges tampon vagy a külső gézgombóc megkötésekor, az egész művelet hiábavaló volt. Ami nem túl jó hír a betegnek...



A tampont 48-72 óra múlva szoktuk elkezdeni leszedni, első körben az orrgarati gombócot vesszük ki szájon keresztül. Másnap a réteges tampon kb. felét szoktuk kivenni, majd 3. napon a maradékot. Általában ez elegendő tamponálás szokott lenni ahhoz, hogy az adott ércsonkból többet ne vérezzen a beteg.

Az orrvérzés okairól egyébként már én is írtam ITT, sőt, egy ritka okról is, ami orrvérzéshez vezetett: egy piócáról.

süti beállítások módosítása