A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

A halláscsökkenés általános rizikófaktorai

2011.02.24. | drHorváthTamás | komment

Címkék: fül zaj halláscsökkenés

Pár napja jelent meg az Archives of Otolaryngology and Head and Neck Surgery-ben egy wisconsini tanulmány (Beaver Dam Offspring Study), amely a halláscsökkenés általános rizikófaktorait volt hivatott jobban feltárni. Több, mint 3000 embert vontak be a kutatásba, tehát elmondható, hogy kellően nagy elemszámmal dolgoztak, ezek alapján megbízható adatokra számítanék. Remélem a statisztikai próbáik is megfelelőek voltak, ahhoz egyáltalán nem értek.

Mindenesetre úgy tűnik, hogy a halláscsökkenés legfrissebb karakterisztikája a következő:

A halláscsökkenés elsősorban az idősebbeket érinti, a 65 és 84 év közötti emberek körében kb. 15x gyakoribb, mint a 21 és 34 év közöttieknél. Mondjuk ez olyan nagy újságot nem jelent. Szoros a kapcsolat a férfi nem, a zajos környezet, a korábbi fülműtét, valamint az alacsonyabb iskolázottság és a halláscsökkenés kialakulásának esélye között. Itt az ok-okozati összefüggések elég egyértelműek: a kevésbé iskolázott férfiak nagyobb eséllyel dolgoznak zajos környezetben, mint a nők, vagy a felsőoktatási intézményt végzettek. Ez is jelzi, hogy mekkora fontossága van egyébként a megfelelő zajvédelemnek. Az viszont szomorú dolog, hogy pont azoknak lenne ezek szerint nagyobb szüksége hallásrehabilitációra, akik nem annyira tudják megfizetni.

Kifejezett összefüggést találtak a szív-érrendszeri eltérések és a halláscsökkenés kialakulásának esélye között: mind a kisér-eltéréssel (szemfenéki erek), mind a nagyerek eltéréseiben szenvedők (a. carotis intima vastagság), illetve a sztatin típusú gyógyszereket szedők körében is nagyobb eséllyel volt nagyothalló. Ez utóbbi csoportot, a sztatin-szedőket nem maga a gyógyszer szedése miatt gondolják rizikócsoportnak, hanem pontosan azért, ami miatt sztatint kapnak: kardiovaszkulárisan fokozott rizikójúak.

Érdekes módon a magasabb hematokrit értékkel élőknél -tehát akik vérében arányaiban több a vörösvértest- kisebb eséllyel alakult ki halláscsökkenés. Ez laikus szempontból logikus, hiszen azt gondolhatjuk, hogy több vörösvértest = több oxigén = jobb működés. Ugyanakkor eddig a legtöbb vizsgálatban a magasabb hematokrit érték sűrűbb vért, ezáltal rosszabb keringést, magasabb vérnyomást jelentett, amik pedig pont a halláscsökkenés mellett szólnának. Itt mégsem ezt találták. Hmm...

Végül meglepetés, de a dohányzás, a cukorbetegség, és a magas vérnyomás nem volt kísérője a halláscsökkenésnek, tehát akár azt is lehetne mondani, hogy nincs összefüggés ezek és a halláscsökkenés között. Ezt a cikk szerzői azzal magyarázták (ki), hogy a tanulmányba az átlagnál kevesebb dohányzó, cukorbeteg, és magasvérnyomás-beteg került.

Szóval oda kell figyelni a zajvédelemre, és talán jobban kellene figyelni a szív-érrendszeri betegek hallására, a prevencióra és a gyors rehabilitációra.

süti beállítások módosítása